Θεραπεία του COVID-19 με βλαστικά κύτταρα

Στο «μικροσκόπιο» Αμερικανών ερευνητών θα τεθεί η θεραπεία με μεσεγχυματικά βλαστικά  κύτταρα που προέρχονται από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα σε ασθενείς με νόσο COVID-19.

Οι  εν λόγω επιλογές θα συνδυάζονται με την υποστήριξη της αναπνοής με οξυγόνο (και μέσω μηχανικής υποστήριξης με αναπνευστήρα εάν υπάρχει ένδειξη), την υποστήριξη της κυκλοφορίας και άλλα γενικά μέτρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ευστάθιο Καστρίτη και τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες θεραπείες δεν είναι ειδικές για τον COVID-19 αλλά είναι κοινές σε αρρώστους με αναπνευστική ανεπάρκεια ή σε κυκλοφορική καταπληξία.

Λόγω της έλλειψης δεδομένων οι επιστήμονες λαμβάνοντας υπόψη τους την εμπειρία από τις προηγούμενες επιδημίες με τους ιούς MERS & SARS, που είναι συγγενικοί ιοί με τον SARS-CoV-2, δοκιμάζουν ορισμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ειδικότερα, αυτές οι ειδικές προσεγγίσεις αφορούν στην χορήγηση ορισμένων  αντιϊικών φάρμακακων, όπως o συνδυασμός Lopinavir/Ritonavir, ο συνδυασμός Darunavir/Umifenovir, το Remdesivir, το Favipiravir.

Εν αναμονή των αποτελεμάτων των κλινικών δοκιμών αυτών των φαρμάκων, υπάρχει μια πρώιμη εικόνα καθώς τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρνητικά σε κάποιες περιπτώσεις (Lopinavir/Ritonavir), ενώ σε άλλες μάλλον θετικά (Remdesivir)

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr