«Επιστροφή» στις διεθνείς αγορές το 2011

Με διεθνείς επενδυτές συναντήθηκε στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών, και τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας καθώς και για τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει τώρα η Ελλάδα.

Σήμερα θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές και με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Το απόγευμα, θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, όπου, εκτός από το road show με διεθνείς επενδυτές, θα συναντηθεί με και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Reuters, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σχεδιάζεται η έκδοση ομολόγων του Δημοσίου για τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων μέσα στο 2011.

Αναφερόμενος στη στάση των ξένων επενδυτών, ο υπουργός είπε ότι οι αγορές ήταν επιφυλακτικές απέναντι στην Ελλάδα και μόλις τώρα, αφού είδαν τα πρώτα αποτελέσματα, αρχίζουν να πιστεύουν ότι η χώρα θα παραμείνει σταθερή στην πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 ”Οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά ομόλογα με τρόπο που δεν είναι συμβατός με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “είναι σημαντικό να δουν ότι πήγε καλά η έκδοση εντόκων γραμματίων”. Το επιτόκιο στην έκδοση των εξάμηνων γραμματίων του Δημοσίου διαμορφώθηκε στο 4,82% και αγοράσθηκε κατά 30% από ξένους επενδυτές, όπως σημειώνει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους.

 ”Αν δεν είχαμε προχωρήσει στην έκδοση των γραμματίων, θα έπρεπε να δανεισθούμε από τους πιστωτές μας , την ΕΕ και το ΔΝΤ, με επιτόκιο 5%”, παρατήρησε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι “κάθε επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό, είναι χρήσιμο”. Σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, ο υπουργός είπε ότι “σχεδιάζουμε να γίνει τον επόμενο χρόνο, αλλά ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί, όπως είναι φυσικό, από την κατάσταση των αγορών”.

 Σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο υπουργός είπε ότι “το έχουμε μειώσει κατά 7 δισ. ευρώ και είμαστε εντός του στόχου που έχουμε θέσει να το μειώσουμε κατά 12 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους”.