Πανάκριβη η «υγεία» για τους Έλληνες

Στην τρίτη θέση της Ευρώπης αμέσως μετά την Ελβετία και την Βοσνία – Ερζεγοβίνη βρίσκεται η Ελλάδα, όσον αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία. Οι δαπάνες αυτές αντιστοιχούν περίπου στο 3,5% του ΑΕΠ στη χώρα μας και συνολικά – μαζί με τις δημόσιες φτάνουν στα επίπεδα του 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην ένατη θέση επί συνόλου 33 χωρών.

Στην πρώτη θέση των συνολικών δαπανών για την υγεία – με μεγάλη συμμετοχή του δημόσιου τομέα -, βρίσκεται η Γαλλία με 11% του ΑΕΠ. Σε ότι αφορά αντίθετα το θέμα της απόδοσης, η χώρα μας κατατάσσεται αρκετά χαμηλά.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν οι κ.κ. M. Williams και  J. Nurse (Towers Watson) καυά τη διάρκεια της ομιλίας τους στο συνέδριο που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στην Ύδρα.

Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στη σχέση δαπανών και απόδοσης και τις δυνατότητες συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της υγείας. Βασικοί παράγοντες αύξησης του κόστους παραμένουν, όπως ανέφεραν, η μακροβιότητα, η αύξηση των ασθενειών, η πρόοδος της ιατρικής πρακτικής και τεχνολογίας και οι υψηλές προσδοκίες των καταναλωτών.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή αγορά, εξήγησαν, ότι υπάρχει ευρεία συσχέτιση μεταξύ της δαπάνης για την υγεία και της απόδοσης. Άλλη διαπίστωση είναι, ότι όπου οι επιδόσεις είναι καλύτερες, οδηγούν σε βελτίωση της αποτελεσματικότητας απέναντι στη γενικότερη τάση.

Επίσης, ο διαχωρισμός δημόσιου / ιδιωτικού τομέα δε φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τις αποδόσεις, ενώ πολλές πλευράς του κόστους είναι αναπόφευκτες.

Αναφέρθηκαν ακόμα στο παράδειγμα των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας και στη χρήσιμη εμπειρία που προκύπτει από αυτές τις αγορές.

Συμπερασματικά επεσήμαναν, το σημαντικό ρόλο που γενικά διαδραματίζει ο ιδιωτικός τομέας, παρά το γεγονός ότι η συμβολή του διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα. Διαπιστώνεται επίσης, αυξανόμενη εστίαση προς την πλευρά του καταναλωτή, ενώ τα κόστη θα πρέπει να περιοριστούν προς όφελος της αποδοτικότητας.