Κερδίστε την ανάπτυξη της αγοράς

Οι προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς είναι καλές. Και αυτό διότι οι συνθήκες είναι περισσότερο από ποτέ ώριμες για να γίνει αυτό το πολυπόθητο άλμα των εργασιών. Οι πολίτες της χώρας είναι στριμωγμένοι από την ανασφάλεια. Νιώθουν ότι όλα είναι ρευστά, αισθάνονται ότι οι συνθήκες που επικρατούν βεβαιώνουν καθημερινά την αβεβαιότητα. 

Η λύση στην ανασφάλεια είναι η πρόταση της ασφαλιστικής εταιρείας. Για όλα υπάρχει κάλυψη, για καθετί προσφέρονται δεκάδες εναλλακτικές επιλογές. Αυτό λοιπόν που ζητάει ο καταναλωτής είναι να διασφαλιστεί για το μέλλον και οι εταιρείες το παρέχουν. Μέχρι σήμερα η ισορροπία έδειχνε ότι η σχέση προσφοράς-ζήτησης δεν ήταν ομαλή. Στην υπερπαραγωγή προϊόντων της ασφαλιστικής αγοράς το ενδιαφέρον του καταναλωτή ήταν περιορισμένο. 

Εδώ βρίσκεται και το κλειδί της ανάπτυξης. Τώρα μπορεί να έρθει η αλλαγή αρκεί να την μεθοδεύσουν και οι εταιρείες. Δηλαδή χρειάζεται να δημιουργεί  η υποδομή. Και αυτό ακόμη όχι μόνο δεν έχει γίνει από την πολιτεία παρά το γεγονός ότι η ανασφάλεια προέρχεται από αυτή. 

Δηλαδή, η ανεργία, το συνταξιοδοτικό, η περίθαλψη, και πολλά άλλα θέματα που σήμερα χειρίζεται η πολιτεία είναι αυτά που μέσα από τις επιλογές της προκαλούν την ανησυχία στους πολίτες. Συνεπώς η μία πλευρά δεν ασχολείται ενώ η άλλη –και αυτό αφορά την ασφαλιστική αγορά- δεν πιέζει την πολιτεία σωστά ή τουλάχιστον με τρόπο που να φέρει αποτέλεσμα. 

Για παράδειγμα θα έπρεπε η αγορά –δια των εκπροσώπων της- να εξασφαλίσει ένα αφορολόγητο όριο στα συνταξιοδοτικά, ένα αφορολόγητο στα παιδικά ή σε άλλα προγράμματα. Θα μπορούσε να βρει κίνητρα, να εντοπίσει διαδικασίες και να πείσει γι΄ αυτές την πολιτεία. Αυτό θα ήταν καταλύτης για να τρέξουν οι εργασίες καθώς όλο και περισσότεροι –από σήμερα- πολίτες θα αντιλαμβάνονταν το κίνητρο και θα προχωρούσαν δειλά στην αγορά κάποιου συμβολαίου.

Όσο δεν παρέχονται κίνητρα, όσο δεν διαδίδεται η σημασία της ασφαλιστικής κάλυψης, όσο ακολουθούνται οι ίδιες διαδρομές  τόσο η αγορά θα μένει στάσιμη. Επιβάλλεται λοιπόν να αλλάξει η αντίληψη αυτών που πιέζουν και μεθοδεύουν τις αλλαγές. Η αναμονή δεν έχει αποδώσει. 

Όπως επίσης και ο αυτοματισμός δεν αναπτύσσεται. Η οργάνωση του κράτους σε αυτά τα θέματα και η σφαιρική αντιμετώπιση δεν έχει να επιδείξει πρόοδο. Η αγορά τρέχει σε όλες τις χώρες ενώ στην Ελλάδα παρακολουθεί τους άλλους να τρέχουν.

Επιβάλλεται νέα προσέγγιση, βέβαιη για το επιδιωκόμενο και αποτελεσματική στην πράξη. Βάλτε τέλος στο παρελθόν.