Μεγάλες διεθνώς οι διαφορές τιμών στις υπηρεσίες υγείας

Μεγάλη είναι η απόκληση των τιμών για τις ίδιες υπηρεσίες υγείας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Αυτό ανέφερε χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα ο κ. Tom Sackville Γενικός Διευθυντής του International Federation of Health Plans (Ηνωμένο Βασίλειο), καυά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στην Ύδρα.

Ο κ.  Sackville μίλησε στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου που ήταν αφιερωμένη στη συγκράτηση του κόστους στην αγορά της υγείας. Επισήμανε μεταξύ άλλων, τους παράγοντες που πιέζουν συστηματικά και ανοδικά το κόστος της υγείας σε διεθνές επίπεδο. Η συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι η λύση που επιχειρείται από ευρωπαϊκά προηγμένα συστήματα υγείας, πρόσθεσε. Ο κ Sackville παρουσίασε, επίσης, δοκιμασμένα μοντέλα συγκράτησης κόστους στο χώρο της υγείας στην Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Σε ότι αφορά τις αποκλίσεις των τιμών κάποιες χαρακτηριστικές περίπτώσεις είναι οι κάτωθι:
– Το συνολικό κόστος για αμοιβή γιατρού και νοσοκομείου στην περίπτωση της σκωλικοειδίτιδας είναι 11.997 δολ. στις ΗΠΑ (μέσο κόστος), με πιο ακριβή την Ισπανία στην Ευρώπη (2.959 δολ.). Στην Γερμανία και Γαλλία, το κόστος είναι 2.500 δολ. και 2.700 δολ. αντίστοιχα.
– Στην επέμβαση bypass, το κόστος (μέσο) στις ΗΠΑ είναι 56.472 δολ. Οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες σε σχέση με την Ευρώπη με χαμηλότερο κόστος από τις χώρες του δείγματος στη Γαλλία με 11.916 δολ. και υψηλότερο στην Ισπανία με 15.761 δολ.
– Στην αντικατάσταση ισχύου, οι ΗΠΑ με 32.093 δολ. απέχουν και πάλι κατά πολύ από τις ευρωπαϊκές χώρες. Το χαμηλότερο κόστος έχει η Ολλανδία (7.600 δολ.) και το υψηλότερο πάλι η Ισπανία με 9.152 δολ.

Από σηγκεκριμένα επίσης παραδείγματα, προκύπτουν σημαντικές διαφορές και σε εξετάσεις, ακτινογραφίες, αλλά και φάρμακα.