Εναλλακτικά σενάρια για τον ΦΠΑ

Την ικανοποίησή του για την τυπική έγκριση από το Συμβούλιο ECOFIN της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων των χωρών του ευρώ προς τη χώρα μας, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ECOFIN ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη τυπικά χωρίς συζήτηση καθώς δεν υπήρχαν ανοιχτά ζητήματα. Αναφερόμενος εξάλλου στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου καλωσόρισε το νέο υφυπουργό Δημήτρη Κουσελά ο οποίος θα αναλάβει τα έσοδα. «Δίνουμε μια μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και για τη βελτίωση των εσόδων του κράτους, την αντιμετώπιση της υστέρησης που υπάρχει σήμερα και είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο ευέλικτη είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πάγια πρακτική του είναι να μην ομιλεί πριν από τον ανασχηματισμό για τον ανασχηματισμό και ποτέ δεν κρίνει έναν ανασχηματισμό. «Οι ανασχηματισμοί γίνονται για να βελτιώσουν τη λειτουργία της κυβέρνησης και πιστεύω ότι και αυτός ο ανασχηματισμός που έχει πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, θα οδηγήσει ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση της βελτίωσης»,είπε.

Τόνισε παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε μια σειρά από διορθωτικές κινήσεις και είμαστε όλοι σίγουροι ότι με βάση αυτές και τις αποφάσεις που πήρε, θα πάμε ακόμη καλύτερα, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Ο υπουργός οικονομικών είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει ορισμένες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των καταναλωτικών προϊόντων που σήμερα έχουν συντελεστή ΦΠΑ 11% σε 23%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτές οι επιλογές είναι η αύξηση κατά μία ή δύο μονάδες όλων των αγαθών που είναι στο χαμηλό συντελεστή 11%, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, και η ιδέα της εξίσωσης του φόρου ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης.

Διευκρίνισε πάντως ότι επί αυτού του θέματος δεν έχουν υπάρξει ακόμη αποφάσεις και ότι «μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε τα έσοδα τα οποία είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με το λιγότερο δυνατό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και την αγορά».

Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, «το να μπει κανείς σε μια λογική ενός διαφορετικού συστήματος το οποίο εξισώνει τους φόρους και ταυτόχρονα έτσι χτυπάει το λαθρεμπόριο που υπάρχει λόγω των διαφορετικών φορολογικών συντελεστών- και ταυτόχρονα αποζημιώνει τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται κατ’ εξοχήν από μια παρόμοια αύξηση του φόρου, είναι μια κατεύθυνση την οποία κοιτάμε με μεγάλη προσοχή και μεγάλη σοβαρότητα».

Σε ότι αφορά τα θέματα του Συμβουλίου, ο υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη συμφωνία που υπήρξε σχετικά με το λεγόμενο Ευρωπαϊκό εξάμηνο το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αποτελεί μια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του πλαισίου σταθερότητας και ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, θα υπάρχει τον Απρίλιο κάθε έτους η υποβολή από κάθε χώρα, των σχεδίων προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης αλλά και των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. 

Σημείωσε ότι η Ελλάδα από τον Ιούλιο έχει ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο με την ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή που εναρμονίζεται με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Τόνισε ότι βασικές αρχές του ελληνικού προϋπολογισμού θα αποφασίζονται σε μεσοπρόθεσμο διάστημα το πρώτο τρίμηνο του έτους, θα συζητούνται στη Βουλή και στη συνέχεια θα εξειδικεύονται το δεύτερο εξάμηνο μέσα από τη διαδικασία του προϋπολογισμού.

Στο Συμβούλιο εξετάστηκε ακόμη το θέμα της εισφοράς των τραπεζών σε επίπεδο ΕΕ όπου, όπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών, υπάρχει μια γενική θετική στάση των κρατών μελών να συζητηθεί και να προχωρήσει το ζήτημα , αλλά μένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα γύρω από το ακριβές ρυθμιστικό πλαίσιο με διαφορετικές απόψεις να διατυπώνονται. 

Επίσης, έγινε μια πρώτη συζήτηση για το φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με πολλές όμως διαφορετικές απόψεις από την πλευρά των κρατών μελών. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών , η άποψη της Ελλάδας είναι θετική επί της αρχής αλλά απαιτείται περισσότερη επεξεργασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόνισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει υποστηρίξει την πρόταση για το φόρο Τόμπιν.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα στη δημοσιονομική προσαρμογή, ότι έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλα βήματα στην υλοποίηση του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών, στα οποία όχι μόνο έχει δεσμευθεί από το μνημόνιο αλλά αποτελούν και δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ εδώ και πολύ καιρό. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία με τις προκλήσεις να παραμένουν, τόσο στο επίπεδο της πορείας του προϋπολογισμού -όπου η όποια υστέρηση των εσόδων υπάρχει αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από το γεγονός ότι οι δαπάνες βρίσκονται χαμηλότερα από εκεί που προβλέπεται από το πρόγραμμα ενώ θα συνεχιστούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Έχουμε μπροστά μας μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία περιγράφονται με μεγάλη σαφήνεια στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φορτηγών, για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, για τα κλειστά επαγγέλματα>>, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, μετά τη Διεθνή Εκθεση, θα επισκεφθεί το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη, σε μία εκστρατεία ενημέρωσης των θεσμικών επενδυτών.

Αυτού του είδους η ενημέρωση θα γίνεται μετά από κάθε αξιολόγηση και εκταμίευση της επόμενης δόσης της χώρας μας, για να κρατήσουμε την επαφή μας με τις διεθνείς αγορές, παρά το γεγονός ότι δεν βγαίνουμε αυτή τη στιγμή για δανεισμό>>, είπε ο υπουργός οικονομικών ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί με την τρόικα αυτές οι επισκέψεις να γίνονται από κοινού, έτσι ώστε να μην υπάρχει απλώς η φωνή της Ελλάδας αλλά και η υποστηρικτική φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τουΔιεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επεσήμανε ακόμη ότι η ειδική γραμματεία αποκρατικοποιήσεων, σε συνέχεια της τελευταίας σύσκεψης της διϋπουργικής επιτροπής,συντάσσει μαζί με τα αρμόδια υπουργεία τις προδιαγραφές για την πρόσληψη συμβούλων, κάτι που αφορά τα λιμάνια, τους οδικούς άξονες και τις συμβάσεις παραχώρησης, τα αεροδρόμια, ζητήματα γύρω από την ύδρευση και την ΔΕΠΑ.

Αναφερόμενος εξάλλου στο δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού τομέα τόνισε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τη διατήρηση και ενίσχυσή του. Αναφερόμενος στη δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα ο Γ. Παπακωνσταντίνου αφού είπε ότι «επιχειρούμε να μειώσουμε ένα έλλειμμα που είναι πάνω από 30 δις, στα 18,5 δις. τόνισε πως αυτοί είναι πόροι που αφαιρούνται από την οικονομία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Επιχειρούμε να το κάνουμε με τον πιο δίκαιο και λιγότερο επώδυνο τρόπο, αλλά όταν μειώνεις το έλλειμμα, το κάνεις αυξάνοντας τα έσοδα και μειώνοντας τις δαπάνες>>. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με βάση την πορεία του δευτέρου εξαμήνου, η ύφεση θα κλείσει φέτος καλύτερα από το – 4%.

Το ζητούμενο είναι να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την ύφεση και στο πλαίσιο αυτό, σε μερικές μέρες θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το στίγμα που θα δώσει εκεί για πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενος και από στελέχη της «τρόϊκας», θα επισκεφθεί της Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία όπου θα έχει επαφές με διεθνείς επενδυτές στους οποίους θα εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την ανόρθωση της οικονομίας της.