Allianz: Στο ρελαντί οι μηχανές της οικονομίας

της Ελενας Ερμείδου

Πλούσιοι, φτωχοί, νέοι, γέροι, ο κορωνοϊός χτυπά τους πάντες, όλες τις εθνότητες, όλα τα κράτη, όλα τα κοινωνικά επίπεδα, δεν κάνει διακρίσεις.

Η παγκόσμια οικονομία κρυολόγησε γράφει η Allianz. Καθώς οι κυβερνήσεις όλων των χωρών κλειδώνονται για να σταματήσουν την εξάπλωση του Covid-19, οι μηχανές της οικονομίας πέφτουν στο ρελαντί και σταματούν. Σε κάθε περίπτωση για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε:

Επώνυμη έκκληση υπέρ του κορωνοομολόγου

Η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα ξεπεράσει τα όρια της κρίσης της υγείας. Οι αγορές κεφαλαίων ήδη κατέρρευσαν. Οι νομισματικές αρχές των κρατών από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία έχουν κινητοποιηθεί για να στηρίξουν τις οικονομίες των κρατών. Τα πακέτα διάσωσης ανακοινώνονται το ένα μετά το άλλο και θα συνεχίσουν όσο τα εμπόδια αυξάνονται.

Τι σημαίνει όλο αυτό για την παγκόσμια οικονομία;  Όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η πορεία του ιού τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, βάσει των σημερινών συνθηκών αναμένονται τεράστιες απώλειες στις εξαγωγές, αφού καλά κρατεί η κρίση της απομόνωσης και στο χειρότερο σενάριο παγκόσμια ύφεση σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Allianz.

Από την Ιταλία, μέχρι τις ΗΠΑ και την Ινδία οι χώρες έχουν απαγορεύσει τις μετακινήσεις των ανθρώπων και την διακίνηση των αγαθών για να σταματήσουν την διάδοση του ιού.

Η Κίνα ήταν η πρώτη που πλήγηκε με πτώση 13% στην κατανάλωση, βουτιά 20% έκαναν οι επενδύσεις και 16% οι εξαγωγές.

Το λουκέτο στις επιχειρήσεις σημαίνει για κάθε μήνα πτώση 7-10% του ΑΕΠ προσαρμοσμένο στις τιμές του πληθωρισμού. Αν, οι επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές  μέχρι και τον Απρίλιο και οι δραστηριότητες είναι κανονικές μέχρι τον Ιούνιο, οι μισές απώλειες μπορούν να αναχαιτιστούν τον Μάιο και τον Ιούνιο να καλύψουν το 80% με 90% των απωλειών τους.  Το χειρότερο σενάριο θα γραφεί αν ο ιός παραμείνει και τον επόμενο χρόνο. Αν το σενάριο αυτό βγει αληθινό θα χρειαστεί πολύς χρόνος ώστε οι οικονομίες να επιστρέψουν στην προ του κορωνοίου οικονομική ανάπτυξη. Τότε το ΑΕΠ της Ευρώπης κινδυνεύει να συρρικνωθεί κατά 4% ή και περισσότερο.