Συστήματα πρόληψης της AON στην Κύπρο

Την ανάπτυξη αμιγώς Κυπριακού σεισμολογικού μοντέλου ολοκληρώνει η Aon συνεχίζοντας την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα των Μοντέλων Καταστροφικών κινδύνων.

Το Κυπριακό συμπληρώνει και θα ενσωματωθεί στο Ελληνικό μοντέλο που η Aon ήδη έχει από το 2006, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ασφαλιστικές εταιρίες με χαρτοφυλάκια στις δύο χώρες. Το μοντέλο βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο αξιολόγησης με σκοπό να είναι έτοιμο για τις συμβατικές ανανεώσεις του 2011. 

Βασικός στόχος, μέσω αυτών των μοντέλων είναι η όσο το δυνατό καλύτερη πρόβλεψη των συνεπειών τέτοιου είδους καταστροφών στο χαρτοφυλάκιο μιας ασφαλιστικής εταιρείας. Ειδικά στην περίπτωση του σεισμού, που αποτελεί τη βασική απειλή μεγάλης καταστροφής στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό η ασφαλιστική εταιρεία, μπορεί να αντιληφτεί καλύτερα και να ποσοτικοποιήσει μία πιθανή καταστροφή και να κατά συνέπεια να αποφασίσει το είδους, καθώς και το μέγεθος της αντασφάλισης που θα αγοράσει.

Όπως είναι φυσικό, η προσπάθεια ανάλυσης αυτών των κινδύνων, έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει σε κάποιο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία της ασφαλιστικής εταιρείας.

Ειδικότερα όσον αφορά στον σεισμό, λεπτομέρειες όπως το ύψος των ασφαλισμένων κεφαλαίων, η απαλλαγή, το είδος της κάλυψης και η γεωγραφική θέση των ασφαλιζόμενων κινδύνων, είναι απαραίτητες για μία ανάλυση. Συμπληρωματικά απαιτούνται το είδος, η ημερομηνία έγερσης και η χρήση της κατασκευής, καθώς και ο αριθμός των ορόφων ή αλλιώς το ύψος του κτιρίου. 

Είναι προφανές, ότι όσο πιο πολλές λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες όσον αφορά το χαρτοφυλάκιό μιας ασφαλιστικής εταιρίας, τόσο πιο ρεαλιστικά θα είναι και τα αποτελέσματα της ανάλυσης αφού θα προσεγγίζουν τα πραγματικά δεδομένα.

Η χρησιμότητα επομένως των καταστροφικών μοντέλων είναι σημαντική καθώς μπορεί να εκτιμηθεί έτσι η πιθανή ζημιά που θα υποστεί η ασφαλιστική εταιρεία και να λάβει έτσι τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης.