Σόιμπλε: «Οι Έλληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια»

Την πεποίθησή του ότι «οι Έλληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια» και ως προς αυτό ο ίδιος δεν έχει καμία αμφιβολία, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε εφ΄ όλης της ύλης, συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα “Κουρίρ”, επισημαίνοντας συγχρόνως πως η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια “σκληρή, επιτυχή, πορεία εξυγίανσης”.

Ο Γερμανός υπουργός, αναφέρει χαρακτηριστικά πως “οι Έλληνες έχουν ένα ασυνήθιστα σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης και επειδή δεν μπορούν να υποβαθμίσουν, όπως η Αργεντινή, το νόμισμά τους, τους δόθηκαν από την Ευρωζώνη δάνεια ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αυτό δεν ήταν μια απλή απόφαση”. Ο ίδιος τονίζει στη συνέχεια πως δεν έχει “καμία αμφιβολία ότι οι Έλληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια”.

Στη συνέντευξή του ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται στους κανόνες της οικονομίας της αγοράς, στην κερδοσκοπία και στην ανάγκη ρυθμίσεων για αποφυγή μελλοντικών κρίσεων, στο μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και της ΕΕ γενικότερα, στην κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, στις γαλλογερμανικές σχέσεις, αλλά και στην εσωτερική πολιτική στη Γερμανία και τις προοπτικές του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.

Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ μιας αυστηρότερης οικονομικής διακυβέρνησης τάσσονται οι πολίτες της ΕΕ

Yπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης τάσσονται οι πολίτες της ΕΕ, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε το Μάιο – στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους – και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το 84% των Ελλήνων και το 75% των Ευρωπαίων (+2% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009 και +4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2009) πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. 

Επίσης, διαπιστώνεται σημαντική μεταστροφή, σε σχέση με το φθινόπωρο, υπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης σε αρκετές χώρες, και ιδίως στη Φινλανδία και στην Ιρλανδία (+13% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009), στο Βέλγιο και στη Γερμανία (+7%), στην Αυστρία, στο Λουξεμβούργο και στη Σλοβακία (+6%), και στις Κάτω Χώρες (+5%). 

Επιπλέον, το 72% των Ευρωπαίων υποστηρίζει την άσκηση αυστηρότερου ελέγχου στις δραστηριότητες των σημαντικότερων διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων, από την πλευρά της ΕΕ.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 80% των Ελλήνων, έναντι 74% των ευρωπαίων, φρονούν ότι πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως μέτρα για τη μείωση του εθνικού δημόσιου ελλείμματος και χρέους. Το ίδιο φρονούν το 85% των Σουηδών, το 84% των Ούγγρων, το 83% των Γερμανών, το 82% των Βέλγων και των Κύπριων, και το 80% των Τσέχων και των Σλοβένων.

Επιπλέον, στην ερώτηση “συμφωνείτε ή διαφωνείτε πως στη χώρα σας πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ευνοήσουν τις επόμενες γενιές, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει μεγαλύτερες θυσίες από τις σημερινές;”, το 68% των Ελλήνων απάντησε ότι συμφωνεί, έναντι 71% των ευρωπαίων.

Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, τα στοιχεία της κρίσης που ανησυχούν κυρίως τους Ευρωπαίους είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση (40%), η ανεργία (48%) και ή άνοδος των τιμών (20%).

Η έρευνα κατέληξε, τέλος, στο συμπέρασμα ότι τον Μάιο του 2010 η εμπιστοσύνη στα όργανα της ΕΕ παρέμενε σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις ή στα εθνικά κοινοβούλια (42% έναντι 29% και 31%, αντίστοιχα), αν και η εμπιστοσύνη στην ΕΕ μειώθηκε στο αποκορύφωμα της κρίσης (στο 42% από το 48% το φθινόπωρο του 2009). Η εμπιστοσύνη ήταν μεγαλύτερη στην Εσθονία (68%), στη Σλοβακία (65%), στη Βουλγαρία και στη Δανία (61%), ενώ ήταν μικρότερη στο Ηνωμένο Βασίλειο (20%). Στην Ελλάδα, η εμπιστοσύνη στην ΕΕ ήταν στο 42%, ενώ στην εθνική κυβέρνηση ήταν στο 25% (έναντι 29% που ήταν η εμπιστοσύνη του μέσου ευρωπαίου στην εθνική κυβέρνηση).