back to top
23.9 C
Athens
Τετάρτη 13 Μαΐου 2026

Στα 3,7-6,3 δισ. δολάρια η «λυπητερή» στις (αντ)ασφαλιστικές από την ακύρωση εκδηλώσεων λόγω Covid-19

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο «λογαριασμός» που θα πάει στην (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία από ακυρώσεις προγραμματισμένων εκδηλώσεων λόγω κορωνοϊού μπορεί να ανέλθει έως τα 6,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς της Swiss Re.

- Advertisement -

Όπως ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές η διοίκηση του ελβετικού ομίλου, η έκθεσή της σε ενδεχόμενη ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο (ένα από τα μεγαλύτερα event που καλύπτει η ασφαλιστική αγορά) είναι της τάξης των 250 εκατ. δολαρίων, ενώ έχει αναλάβει καλύψεις και για άλλες εκδηλώσεις φέτος που έχουν ήδη ακυρωθεί ή μπορεί να ακυρωθούν. Η  Swiss Re διευκρίνισε ότι έχει το 15% του κλάδου εκδηλώσεων που είναι καλυμμένες ασφαλιστικά έναντι ενδεχόμενης ακύρωσης. 

Η αναγωγή αυτού του μεριδίου αγοράς με ένα καλύτερο και ένα χειρότερο σενάριο ακύρωσης εκδηλώσεων οδηγεί σε έναν πρώτο υπολογισμό των συνολικών δυνητικών απωλειών της (αντ)ασφαλιστικής βιομηχανίας από αυτόν τον κλάδο.  Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση 250 εκατ. δολ. στους Ολυμπιακούς και το καλύτερο σενάριο ζημιών 300 εκατ. δολ. από ακυρώσεις άλλων εκδηλώσεων, η «λυπητερή» για τη Swiss Re ανέρχεται στα 550 εκατ. δολ. και για για την ευρύτερη βιομηχανία στα 3,7 δις. δολ. 

- Advertisement -

Με το χειρότερο σενάριο, οι ζημίες της Swiss Re υπολογίζονται στα 950 εκατ. δολ. και της ευρύτερης βιομηχανίας στα 6,3 δισ. δολ. 

Με δεδομένη την μικρή ορατότητα της αγοράς για την έκταση του εν λόγω κινδύνου, τα στοιχεία που έδωσε η ελβετική αντασφαλιστική αποτελούν μια πρώτη ένδειξη της δυνητικής κλίμακας των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει στις ασφαλιστικές ο κορωνοϊός. Τα ίδια στοιχεία υποδεικνύουν ότι παρότι οι ζημίες δεν είναι αμελητέες, είναι μικρότερες σε σχέση με αυτές που προκαλούνται από μεγάλες φυσικές καταστροφές (παρότι προηγούμενες εκτιμήσεις αναφορικά με τον τελικό λογαριασμό του Covid-19 ήταν πιο απαισιόδοξες).

Αναρίθμητες εκδηλώσεις  ανά τον κόσμο (αθλητικές, καλλιτεχνικές κλπ) και μεγάλα συνέδρια αναβάλλονται ή ακυρώνονται καθώς οι αρχές επιχειρούν να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, το Euro 2020 (που μεταφέρθηκε για το καλοκαίρι του 2021) και το μουσικό φεστιβάλ του Glastonbury στη M. Βρετανία

Από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς είχαν επισημάνει ότι o κλάδος των απρόβλεπτων συμβάντων (contingency market) θα ήταν μεταξύ αυτών που θα επηρεάζονταν περισσότερο. Όπως προαναφέρθηκε, η βιομηχανία ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει στη διοργάνωση των Αγώνων όπως έχει προγραμματιστεί, αλλά φημολογείται έντονα ότι αυτό δεν θα είναι εφικτό. Η Munich Re έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι έχει έκθεση ύψους «τριψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ» στον κίνδυνο ακύρωσης των Ολυμπιακών. Αλλοι παίκτες της αγοράς όπως η Beazley και η Hiscox εμφανίζονται καθησυχαστικές για την έκταση της δικής του έκθεσης χάρη στην αντασφαλιστική κάλυψη που έχουν εξασφαλίσει. 

Σημειώνεται ότι στα τυπικά συμβόλαια ασφαλιστικής κάλυψης έναντι του κινδύνου ακύρωσης εκδήλωσης, δεν περιλαμβάνεται κάλυψη σε περίπτωση πανδημίας, η οποία ωστόσο μπορεί να συμπεριληφθεί με αύξηση του ασφαλίστρου.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Swiss Re: Πώς οι ακριβές κατασκευές αυξάνουν το κόστος των αποζημιώσεων

Η τάση των παγκόσμιων ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές να αυξάνονται κατά μ.ό. 5-7% ετησίως παραμένει αμετάβλητη

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Τα μπόνους των αντασφαλιστών

Παρά τα εύσημα, ωστόσο, η S&P προειδοποιεί για τον κίνδυνο μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ισχυρό ξεκίνημα το 2026 η Allianz, με ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας – Βίντεο

«Σε καλό δρόμο» προκειμένου να επαληθεύσει την πρόβλεψη για ετήσια κέρδη 17,4 δισ. ευρώ

KPMG: $436,4 δισ. σε παγκόσμιες επενδύσεις PE – Η αβεβαιότητα επανεμφανίζεται

Υποτονικός ρυθμός δραστηριότητας σε σύγκριση με το τέλος του 2025 εντοπίζει η έκθεση «Pulse of Private Equity Q1’26»

Allianz Commercial: Ο Karol Dobias νέος Global Head of Multinational της AGCS από την 1η Ιουνίου 2026

Στέλεχος με πολυετή διεθνή εμπειρία και βαθιά γνώση της λειτουργίας των πολυεθνικών ασφαλιστικών προγραμμάτων

Στις 28/5 το 16ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Με θέμα «Building resilience in an uncertain world» – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Την πορεία, την εμπιστοσύνη και την εξέλιξη 70 χρόνων γιόρτασε η Απόλλων

Η επετειακή εκδήλωση της 5ης Μαΐου συγκέντρωσε 350+ συμμετέχοντες, στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, εκπροσώπους του κλάδου και του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη, πελάτες και συνεργάτες

O «οδικός χάρτης» των εξαγωγών σε ένα εκρηκτικό γεωπολιτικό περιβάλλον

Τα Greek Exports Forum and Awards διοργάνωσαν, για 14η συνεχή χρονιά, η ΕΝΔΥ ΟΕΥ του ΥΠΕΞ σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ

Συνάντηση ΠΑΝΟΡΜΟΥ με τον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου

Το ΔΣ του Συνεταιρισμού σε πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

10 χρόνια Health Innovation Conference: Αβέβαιη η πρόσβαση των Ελλήνων στην καινοτομία

Το επετειακό #hico26 στις 19 Μαΐου περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου ομιλίες, τοποθετήσεις και πάνελ συζήτησης – Δείτε τη θεματολογία και δηλώστε συμμετοχή

Έρευνα του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» για την απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση

Δείτε την έρευνα που παρουσιάστηκε στο επετειακό συνέδριο του Επικουρικού Κεφαλαίου, καθώς και το σχετικό βίντεο