138,4 εκατ. ευρώ η παραγωγή για την Αγροτική Ασφαλιστική

Άνοδος των εργασιών της αλλά επιδείνωση των αποτελεσμάτων της εμφάνισε η Αγροτική  Ασφαλιστική κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφοντας σε ενοποιημένη βάση ζημιές ύψους  5,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 6,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Αντίθετα παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 9,9% και ανήλθε στα 122,3 εκατ. ευρώ έναντι 111,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ μαζί με τα δικαιώματα συμβολαίων η παραγωγή αυξήθηκε κατά 11,6% και διαμορφώθηκε στα 138,4 εκατ. ευρώ, από 124 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2009.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της εταιρείας οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 5,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 8,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα μετά φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές 5,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,7  εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του περσινού έτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, αυτό οφείλεται κυρίως, μετά από απόφαση της Διοίκησης, στην καταχώρηση στα αποτελέσματα της περιόδου, της απομείωσης αξίας 8,6 εκατ. ευρώ, μετοχών εισηγμένων εταιριών  στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες ήταν ενταγμένες στο χαρτοφυλάκιο της κατηγορίας «Διάθεση προς Πώληση (AFS)» στα πλαίσια του εξορθολογισμού των οικονομικών μεγεθών του ισολογισμού.

Το σύνολο των αποζημιώσεων που κατεβλήθη σε πελάτες της, ανήλθε στα 62,2 εκατ. ευρώ έναντι 57,0 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 9,1%, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες ανήλθαν στα 24,9 εκατ. ευρώ, έναντι 19,3 εκατ. ευρώ  την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η αύξηση αυτή των λειτουργικών δαπανών οφείλεται κυρίως στην έκτακτη πρόσθετη επιβάρυνση της περιόδου με 1,8 εκ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών στα Ομαδικά ασφαλιστήρια, στην επιβάρυνση της περιόδου με τον φόρο μεταβίβασης των συμμετοχών των εταιρειών του ομίλου της ΑΤΕbank με 0,8 εκ. ευρώ από διάφορες άλλες επιβαρύνσεις έναντι της υποχρέωσης προσαρμογής στο SOLVENCY II και από άλλα κονδύλια που προήλθαν από καταμερισμό ετησίων δαπανών σε εξαμηνιαία βάση.   

Η καθαρή θέση της εταιρείας διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου στα 10,7 εκ. ευρώ έναντι 35,4 εκ. ευρώ που ήταν στην αρχή της χρήσης. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην απομείωση του χαρτοφυλακίου «Διαθέσιμα προς πώληση», που στο πρώτο εξάμηνο του 2010 είχε σημαντική μεταβολή στην τρέχουσα αξία των επιμέρους αξιόγραφων που περιλαμβάνονται σ’ αυτό το χαρτοφυλάκιο.