back to top
13.4 C
Athens
Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2026

Για παγκόσμια ύφεση λόγω κορωνοϊού φέτος προειδοποιεί η Swiss Re

«Ο ιός χτυπά την παγκόσμια οικονομία σε μια περίοδο που οι αντοχές της ήταν ήδη μειωμένες», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος Jerome Haegeli

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Όπως εκτιμά ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος, η ύφεση αναμένεται ήπια με ιστορικούς όρους, παρότι κάνει λόγο για απότομη επιβράδυνση στην Ιαπωνία και την Ευρωζώνη (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία)

«Περιμένουμε παγκόσμια ύφεση καθώς οι οικονομικοί κίνδυνοι εντάθηκαν απότομα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της SwissRe, Jerome Haegeli. «Είναι γεγονός ότι ο κορωνοϊός χτύπησε την παγκόσμια οικονομία όταν οι αντοχές της ήταν ήδη μειωμένες» , πρόσθεσε.

- Advertisement -

Η SwissReεκτιμά ότι ΗΠΑ και Κίνα θα αποδειχθούν πιο ανθεκτικές, παρότι οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ και ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας έχουν αυξηθεί στο πολύ υψηλό ποσοστό 40%. Ο ελβετικός όμιλος κάνει επίσης λόγο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι οι πρωτοβουλίες των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να είναι συντονισμένες και να συνδυαστούν με ισχυρά μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης προκειμένου να είναι αποτελεσματικές.

Αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής εκτός Ασίας ελάχιστα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής έχουν ανακοινωθεί, αναμένεται ωστόσο συντονισμός των κινήσεων των χωρών της G7 σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης. Επιπροσθέτως, οι αποδόσεις των ομολόγων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Μετησημερινήδυναμικήτηςαγοράς, ηSwissRe προβλέπει ότι η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα παραμείνει κάτω από το 1% έως το τέλος του 2021, με πιθανότητα να πάει στο μηδέν ή ακόμα και να «γυρίσει» αρνητική προσωρινά, ακόμα και αν δεν καταγραφεί τεχνική ύφεση στην αμερικανική οικονομία (σ.σ. δυο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης)

Η πανδημία του κορωνοϊού σε ΕΕ και ΗΠΕ εξακολουθεί να επιδεινώνεται  με ολόκληρη την Ιταλία σε καραντίνα. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η εξάπλωση του ιού στην Κίνα (από όπου ξεκίνησε η επιδημία) έχει κορυφωθεί και καταγράφονται οι πρώτες ενδείξεις εξομάλυνσης της κατάστασης.

Η SwissRe«χαμήλωσε τον πήχη» για την αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ στο 4,8% φέτος και στο 5,1% το 2021, αναμένει όμως ισχυρή ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο του έτους. Στην Ευρωζώνη, τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένονται –ευλόγως- στην Ιταλία, παρότι ακόμα και χώρες με μικρή έκθεση στον κορωνοϊό θα επηρεαστούν λόγω της προβλεπόμενης μείωσης της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις αναταράξεις στις χρηματαγορές. Πάνω από 120.000 κρούσματα κορωνοϊού έχουν επιβεβαιωθεί διεθνώς και περί τα 4.500 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων και των θανάτων εξακολουθεί να καταγράφεται στην Κίνα, όμως οι αριθμοί αυξάνονται και σε άλλες χώρες, με πρώτες στη λίστα τη Νότιο Κορέα, το Ιράν και την Ιταλία. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 1.016 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 31 θάνατοι.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Οι στόχοι της Swiss Re για το 2026

Εισαγωγή βιώσιμου ετήσιου προγράμματος επαναγοράς μετοχών – Η ΤΝ θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη λήψη αποφάσεων

Swiss Re: Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στις ασφαλιστικές

Σημαντικός παράγοντας αλλαγών η γήρανση του πληθυσμού - Οι επενδύσεις σε ΤΝ συνεχίζονται, χωρίς ακόμη απτά αποτελέσματα

Τα κέρδη του underwriting εκτόξευσαν τον ισολογισμό της Swiss Re

Αυξημένες κατά 11% οι αποδόσεις ίδιων κεφαλαίων (ROE) το 9μηνο, χαμηλότερο ωστόσο το συμβατικό περιθώριο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στα 132 δισ. δολάρια οι ετήσιες ασφαλισμένες ζημιές παγκοσμίως – Η κλιματική κρίση καθιστά την ασφάλιση αναγκαία, όχι προαιρετική

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΣΑΕΚ επιβεβαιώνουν το αυξανόμενο οικονομικό αποτύπωμα της κλιματικής κρίσης στις κοινωνίες και στις αγορές

Τι βλέπουν Allianz και Coface που εμείς δεν βλέπουμε

H Coface διακρίνει γεωπολιτικούς, πολιτικοοικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους, ενώ η Allianz τον κίνδυνο των αφερεγγυοτήτων να απλώνεται

KPMG: Σε υψηλό 4ετίας οι παγκόσμιες επενδύσεις Ιδιωτικών Κεφαλαίων, πάνω από τις μισές στις ΗΠΑ

Παρά τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της δραστηριότητας συμφωνιών, σύμφωνα με το «Pulse of Private Equity» της KPMG

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΟΠΥΥ: Νέο πλαίσιο για τις κλίνες ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές από το 2026

Με βάση το επικαιροποιημένο πρότυπο σύμβασης και τις διατάξεις του ΕΚΠΥ, αυστηροποιούνται οι κανόνες διαθεσιμότητας και αποζημίωσης των κλινών

Ταξίδι επιβράβευσης στο Μπουένος Άιρες για τους κορυφαίους συνεργάτες της Interasco

Κατά τη βραδιά των βραβεύσεων ο Κ. Σαΐας έθεσε μακροπρόθεσμο παραγωγικό στόχο τα €100 εκατ., με υψηλά τεχνικά αποτελέσματα, φερεγγυότητα και αξιοπιστία

Νέο παραμετροποιημένο προϊόν στην αγορά από μεγάλη ασφαλιστική

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «IW», το νέο αυτό προϊόν θα είναι καθόλα ανταγωνιστικό και θα καλύπτει τα κενά της αγοράς

Η Euroins συνεργάζεται με την Extra Assistance για μια αναβαθμισμένη εμπειρία πελάτη

Η συμφωνία φέρνει υπηρεσίες οδικής βοήθειας και φροντίδας ατυχήματος με ευνοϊκότερους όρους για τους ασφαλισμένους

Συνάντηση ΕλΔΑΠ με τον Γ. Κεφαλογιάννη ένα βήμα πριν την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας

Η επικείμενη υπογραφή αναμένεται να επισφραγίσει την ουσιαστική συμβολή του Δικτύου στο νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»