«Ο ιός χτυπά την παγκόσμια οικονομία σε μια περίοδο που οι αντοχές της ήταν ήδη μειωμένες», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος Jerome Haegeli
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Όπως εκτιμά ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος, η ύφεση αναμένεται ήπια με ιστορικούς όρους, παρότι κάνει λόγο για απότομη επιβράδυνση στην Ιαπωνία και την Ευρωζώνη (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία)
«Περιμένουμε παγκόσμια ύφεση καθώς οι οικονομικοί κίνδυνοι εντάθηκαν απότομα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της SwissRe, Jerome Haegeli. «Είναι γεγονός ότι ο κορωνοϊός χτύπησε την παγκόσμια οικονομία όταν οι αντοχές της ήταν ήδη μειωμένες» , πρόσθεσε.
Η SwissReεκτιμά ότι ΗΠΑ και Κίνα θα αποδειχθούν πιο ανθεκτικές, παρότι οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ και ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας έχουν αυξηθεί στο πολύ υψηλό ποσοστό 40%. Ο ελβετικός όμιλος κάνει επίσης λόγο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι οι πρωτοβουλίες των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να είναι συντονισμένες και να συνδυαστούν με ισχυρά μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης προκειμένου να είναι αποτελεσματικές.
Αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής εκτός Ασίας ελάχιστα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής έχουν ανακοινωθεί, αναμένεται ωστόσο συντονισμός των κινήσεων των χωρών της G7 σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης. Επιπροσθέτως, οι αποδόσεις των ομολόγων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Μετησημερινήδυναμικήτηςαγοράς, ηSwissRe προβλέπει ότι η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα παραμείνει κάτω από το 1% έως το τέλος του 2021, με πιθανότητα να πάει στο μηδέν ή ακόμα και να «γυρίσει» αρνητική προσωρινά, ακόμα και αν δεν καταγραφεί τεχνική ύφεση στην αμερικανική οικονομία (σ.σ. δυο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης)
Η πανδημία του κορωνοϊού σε ΕΕ και ΗΠΕ εξακολουθεί να επιδεινώνεται με ολόκληρη την Ιταλία σε καραντίνα. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η εξάπλωση του ιού στην Κίνα (από όπου ξεκίνησε η επιδημία) έχει κορυφωθεί και καταγράφονται οι πρώτες ενδείξεις εξομάλυνσης της κατάστασης.
Η SwissRe«χαμήλωσε τον πήχη» για την αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ στο 4,8% φέτος και στο 5,1% το 2021, αναμένει όμως ισχυρή ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο του έτους. Στην Ευρωζώνη, τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένονται –ευλόγως- στην Ιταλία, παρότι ακόμα και χώρες με μικρή έκθεση στον κορωνοϊό θα επηρεαστούν λόγω της προβλεπόμενης μείωσης της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις αναταράξεις στις χρηματαγορές. Πάνω από 120.000 κρούσματα κορωνοϊού έχουν επιβεβαιωθεί διεθνώς και περί τα 4.500 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων και των θανάτων εξακολουθεί να καταγράφεται στην Κίνα, όμως οι αριθμοί αυξάνονται και σε άλλες χώρες, με πρώτες στη λίστα τη Νότιο Κορέα, το Ιράν και την Ιταλία. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 1.016 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 31 θάνατοι.