Η επόμενη μέρα και τα “crash tests” για την ασφαλιστική αγορά

Υπό την αρμοδιότητα του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννη Παπαδάκη, τίθεται σύμφωνα με  πληροφορίες, ο ασφαλιστικός κλάδος στο πλαίσιο της μεταφοράς της εποπτείας, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες διερευνητικές επαφές , ενώ  30 περίπου υπάλληλοι της ΕπΕΙΑ έχουν καταθέσει τις σχετικές αιτήσεις για τη μεταφορά τους στην ΤτΕ.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική μεταφορά της εποπτείας κρίνεται επιτακτική, καθώς παρά το γεγονός ότι ο ασφαλιστικός κλάδος απέχει τυπικά από την επίσημη συζήτηση περί ασκήσεων αντοχής (stress test) – αντίστοιχων με αυτές που υλοποιούνται για τις τράπεζες – είναι ίσως αυτός που «στρεσάρεται» περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο τομέα του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Η «καυτή πατάτα» της φερεγγυότητας του κλάδου έχει επανέλθει στο προσκήνιο με τον έλεγχο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και αποκαλύπτει εκ νέου ελλείμματα αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Παρά την προοπτική κατάργησής της, η σημερινή εποπτική αρχή εντείνει τις πιέσεις της για την προσαρμογή του κλάδου στο μεγάλο crash test που είναι οι νέοι κεφαλαιακοί κανόνες της Solvency II

Το ραντεβού έχει ανανεωθεί για το Σεπτέμβριο, μήνας κατά τον οποίο οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν στην ΕπΕΙΑ, τα στοιχεία 6μήνου για την τήρηση της επάρκειας των αποθεμάτων τους και ελλείψει εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων οι μέτοχοι των εταιρειών, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προχωρώντας σε γενναίες αυξήσεις κεφαλαίων.

Τα χρέη του κλάδου που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα αφερεγγυότητας εκκρεμούν ήδη από το 2009, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανόνες για το περιθώριο φερεγγυότητας.  Με απόφασή της η ΕΠΕΙΑ είχε δώσει 3ετή προθεσμία για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του κλάδου, επιτρέποντας την κάλυψη του ελλείμματος κατά 30% το 2009. 

Το Σεπτέμβριο έρχεται ο λογαριασμός για την κάλυψη του 70% του ελλείμματος στα αποθέματα, ενώ το 2011 θα πρέπει να καλυφθεί το 100%. Η μεσολάβηση ενός ακόμη πιο δύσκολου χρόνου όχι μόνο δεν περιόρισε αλλά αύξησε τα ελλείμματα και παρά τις ρυθμίσεις για την ευνοϊκή αποτίμηση των ακινήτων, των μετοχών και των ομολόγων, τα προβλήματα οξύνθηκαν και κορυφώθηκαν από την αρνητική οικονομική συγκυρία. 

Την ίδια στιγμή ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από τις διαδοχικές αποφάσεις που εκδίδει η ΕπΕΙΑ και οι οποίες επιχειρούν να συμμορφώσουν τις εταιρείες έγκαιρα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Solvency. 

Αποφάσεις όπως αυτές που αφορούν την αποτελεσματική επενδυτική πολιτική, τη διαχείριση κινδύνων, το out sourcing ή ακόμα και τις διαδικασίες επιλογής στελεχών, αποτελούν άγνωστο πεδίο για μεγάλη μερίδα εταιρειών που επέτρεπε μέχρι σήμερα στον ιδιοκτήτη, να ασκεί διοίκηση, να χαράσσει επενδυτική πολιτική και γιατί όχι (;) να προσδιορίζει και τα αποθέματα!