Ο «φίλος ασφαλιστής» το ισχυρότερο… brand name της αγοράς

Μπορεί οι ασφαλιστικές εταιρείες να ξοδεύουν σε ετήσια βάση πολλά εκατομμύρια ευρώ για την περαιτέρω ισχυροποίηση των brands που με τόσο κόπο έκτισαν όλα αυτά τα χρόνια, όμως καμία τους δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρωτιά, αφού την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ασφαλισμένων κατέχει ο ανώνυμος ασφαλιστής.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την τελευταία έρευνα την οποία διενήργησε η Opinion για λογαριασμό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Από τα συμπεράσματά της προκύπτει ειδικότερα ότι, τις περισσότερες θετικές απαντήσεις στην ερώτηση «Πώς επιλέξατε το ατομικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης που αγοράσατε;» τις έλαβαν οι ασφαλιστές ως φυσικά πρόσωπα, ή, όπως αναφέρεται ειδικότερα στην έρευνα, ο φίλος – γνωστός στον καταναλωτή ασφαλιστή και όχι οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Αν μάλιστα οι θετικές απαντήσεις για τους «φίλους ασφαλιστές» συναθροιστούν με τις θετικές απαντήσεις περί εμπιστοσύνης στον ασφαλιστή, τότε η έννοια του διαμεσολαβητή καθίσταται ακόμη πιο ισχυρή στη συνείδηση των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Opinion:

– Το 37% των ασφαλισμένων επέλεξαν το ατομικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης γιατί ήταν γνωστός ή φίλος ο ασφαλιστής, το 26% γιατί το πρόγραμμα είχε καλούς όρους, το 19% γιατί είχαν εμπιστοσύνη στην ασφαλιστική εταιρεία και το 15% γιατί είχαν εμπιστοσύνη στον ασφαλιστή.

– Μόλις το 8% των ασφαλισμένων επέλεξαν το πρόγραμμα λόγω χαμηλού κόστους.

– Μόλις το 16% των καταναλωτών δήλωσαν ότι διαθέτουν κάλυψη από ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

– Για τα ομαδικά συνταξιοδοτικά το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται στο 5%.

– Το 52% των κατόχων ατομικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων αποφάσισαν να ασφαλιστούν προκειμένου να ενισχύσουν τις μελλοντικές συντάξεις τους.

– Το 30% των καταναλωτών έχουν σκεφθεί να αγοράσουν κάποιο ατομικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

– Μόλις το 31% όσων έχουν ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο πιστεύουν μετά βεβαιότητας ότι μέσω αυτού θα καταφέρουν να ενισχύσουν ουσιαστικά τις μελλοντικές συντάξεις τους.