Έλλειψη εμπιστοσύνης σε ασφαλιστικές – τράπεζες για συνταξιοδοτικά προϊόντα

Η τελευταία έρευνα της Opinion Marketing Research για την ασφαλιστική αγορά έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες σε ότι αφορά την εξασφάλιση των μελλοντικών τους συντάξεων, κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα για τις ασφαλιστικές, ο βαθμός εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων είναι εξαιρετικά περιορισμένος, δεδομένου ότι τρεις (30%) στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται καθόλου τις ασφαλιστικές εταιρείες, δύο (20%) στους δέκα ότι εμπιστεύονται λίγο την ασφαλιστική αγορά, ενώ πέντε στους δέκα (49%) δήλωσαν εμπιστεύονται από μέτρια έως πάρα πολύ τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το ποσοστό που δήλωσε ότι εμπιστεύεται από πολύ έως πάρα πολύ τον κλάδο ήταν μόλις 10%.

Όσο για τις τράπεζες περίπου τέσσερις (44%) στους δέκα εμπιστεύονται από μέτρια έως πάρα πολύ το τραπεζικό σύστημα για τις μελλοντικές τους συντάξεις, ενώ μόλις το 13% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εμπιστεύονται από πολύ έως πάρα πολύ τις τράπεζες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τέσσερις (41%) στους δέκα καταναλωτές δεν διαθέτουν ατομικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης διότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ιδιωτική ασφάλεια. Τρεις (31%) στους δέκα δεν είναι ασφαλισμένοι διότι δεν εμπιστεύονται τις ασφαλιστικές εταιρείες και δύο (19%) στους δέκα διότι δεν το σκέφθηκαν (!).

Τέλος, από την έρευνα της Opinion προκύπτει επίσης ότι οι οκτώ (78%) στους δέκα εν δυνάμει συνταξιούχοι θα ήθελαν να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το συνταξιοδοτικό τους φορέα, να αποφασίσουν δηλαδή αν θα λάβουν σύνταξη από το δημόσιο ή από ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Opinion Marketing Research, ήταν ποσοτική και διενεργήθηκε στο διάστημα από 5 έως 23 Ιουνίου. Το δείγμα της αριθμούσε 1.000 ερωτηθέντες, με το 51% αυτών να είναι άντρες και το 49% γυναίκες. Η έρευνα διενεργήθηκε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, καθώς και πέντε μεγάλες πόλεις της χώρας.