Στα 45 τα κρούσματα του κορονοϊού-Έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ

Δεκατέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, τα συνολικά κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας ανήλθαν στα 45. Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν ανάμεσα στους εκδρομείς από τους Αγίους Τόπους και τις επαφές τους. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον 66χρονο, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως το πρώτο κρούσμα της εκδρομής και που είναι πλέον διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίο, η κατάσταση της υγείας των υπολοίπων είναι καλή καθώς εμφανίζουν σταθερή ήπια ή ελαφρά συμπτωματολογία.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επισήμανε ότι «δεν έχουμε ενδείξεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για μετάδοση του ιού στην κοινότητα από πηγές που δεν γνωρίζουμε. Αυτό είναι ενθαρρυντικό». Ωστόσο τόνισε ότι ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται κάτω από τη μύτη μας και για αυτό δεν θα πρέπει κανείς να εφησυχάζει.

Ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η ειδική επιτροπή για τον κοροναϊό που συνεδρίασε σήμερα στο υπουργείο Υγείας, είπε ότι παρατείνονται μέχρι τη συμπλήρωση και δύο εβδομάδων τα μέτρα που είχαν ληφθεί και αφορούν τους νομούς, Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου. Συγκεκριμένα, αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές στις περιοχές που έχουν πληγεί. Οι αθλητικές εκδηλώσεις θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών για τις περιοχές αυτές και τόνισε ότι παρατείνεται πέραν της 13ης Μαρτίου η απαγόρευση των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας.

Έλεγχοι ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ζητά την συμπλήρωση εντύπου από τα νοσοκομεία και εν γένει τους χώρους παροχής υγείας για να εκτιμηθεί η ετοιμότητα τους σχετικά με την αντιμετώπιση κρουσμάτων κοροναϊού, με απώτερο σκοπό την διασφάλιση της υγείας των περιθαλπόμενων και των εργαζομένων στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με το έντυπο που έχει αναρτηθεί στη σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, όλοι οι χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας  θα πρέπει να είναι επί ποδός για το ενδεχόμενο διαχείρισης ασθενών με COVID-19.

Επίσης, θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ότι το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί, εξοπλιστεί και είναι ικανό να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ΕΟΔΥ, τα εξής:

  • Την αποφυγή περαιτέρω διασποράς της λοίμωξης εντός της υγειονομικής μονάδας
  • Την έγκαιρη ταυτοποίηση και απομόνωση ασθενών με πιθανή λοίμωξη με COVID19 και ενημέρωση του προσωπικού
  • Διαδικασίες φροντίδας για περιορισμένο αριθμό ασθενών
  • Διαδικασία φροντίδας για δυνητικά αυξημένο αριθμό ασθενών
  • Παρακολούθηση και διαχείριση επαγγελματιών υγείας με πιθανή απροστάτευτη επαφή με COVID-19
  •  Αποτελεσματική επικοινωνία εντός και εκτός της υγειονομικής μονάδας.

Θα πρέπει να συμπληρωθούν σημαντικά πεδία εφαρμογής, που αξιολογούν την ετοιμότητα της υγειονομικής μονάδας για πιθανή διαχείριση ασθενών με COVID-19.  Λίστα ΕΟΔΥ καταγραφής ετοιμότητας χώρων παροχής Υπηρεσιών Υγείας