Allianz, Axa, Swiss Re, Munich Re, Zurich παίρνουν θέσεις απέναντι στον άνθρακα

Της Ελενας Ερμείδου

Allianz, AXA, Swiss Re, Munich Re, Zurich, και άλλοι Ευρωπαίοι αντασφαλιστές προπορεύονται των συναδέλφτων τους στις διαδικασίες μείωσης επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα.

Και, ενώ ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, όλοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που καθορίζει τις επενδυτικές επιλογές και την έκθεση των ισολογισμών στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την Moody’s η υποχώρηση στα επίπεδα επενδύσεων σε άνθρακα αποτελεί θετικό στοιχείο, καθώς προστατεύει έναντι του κινδύνου ευθύνης απέναντι στην αλλαγή του κλίματος, επίσης μειώνει τον επενδυτικό κίνδυνο.

Διαφορετικές προσεγγίσεις, ίδιος στόχος

Ενώ, και  οι πέντε ασφαλιστές σύμφωνα με την Moodys έχουν λάβει μέτρα στο underwriting που αφορούν τον περιορισμό των επενδύσεων  σε ορυκτά καύσιμα, δίνουν ο καθένας διαφορετική έμφαση.

Η Swiss Re  είναι η πρώτη ασφαλιστική που ξεκινά σταδιακά να κάνει το underwriting και να επενδύει σε παράγωγα πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια τολμηρή κίνηση δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας των εταιρειών στον τομέα αυτό.

Η έκταση και το χρονοδιάγραμμα της προγραμματισμένης αποδέσμευσης των επιχειρήσεων από τον τομέα του άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων ποικίλλει επίσης.

Allianz, AXA και Munich Re αποσύρονται αλλά συνεχίζουν να ασφαλίζουν τις επιχειρήσεις του άνθρακα και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Swiss Re και η Zurich διαφοροποιούνται ελαφρώς, εξαιρώντας πελάτες που αντλούν πάνω από το 50% των εσόδων τους από την εξόρυξη άνθρακα ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα, και στην περίπτωση της Zurich σε πετρελαιοειδή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*