Αργό μαρτύριο οι αποζημιώσεις της Ασπίς

Οπλισμένοι με … υπομονή θα πρέπει να είναι οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια, περιμένοντας να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους μετά και τη ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, που ρυθμίζει το θέμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να περιμένουν πολύ καιρό, ακόμα και … 15 χρόνια για να καλυφθούν κατά ένα ποσοστό οι απαιτήσεις αυτές.

Τις δυσοίωνες και απαισιόδοξες αυτές διαπιστώσεις, κάνουν εκπρόσωποι των ασφαλισμένων, σταθμίζοντας την εμπειρία από το πώς λειτουργούν τα πράγματα μέχρι σήμερα σε παρόμοιες περιπτώσεις, με τις ρυθμίσεις από την άλλη πλευρά, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Σημείο κλειδί σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής, θα διαδραματίσει, η ύπαρξη ή μη αναδόχου για το χαρτοφυλάκιο της Ασπίς.

Οι πιθανότητες όμως για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σήμερα περιορισμένες εκτιμούν οι ασφαλισμένοι στην εταιρία που εκφράζουν ταυτόχρονα την απογοήτευσή τους, τόσο για το ποσοστό κάλυψης, όσο και για το χρόνο που θα χρειαστεί.

Στο νομοσχέδιο ως γνωστόν, προβλέπεται, ότι το κράτος αναλαμβάνει κάλυψη απαιτήσεων σε ποσοστό 70% μέσω του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής και γίνεται αναφορά για ικανοποίηση εντός τριετίας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των ασφαλισμένων, ο χρόνος αναμονής, ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει ανάδοχος, μπορεί να φτάσει και τα 4,5 χρόνια περίπου από σήμερα, εκτιμώντας ότι η εποπτική αρχή κατ’ αρχήν, θα χρειαστεί περίπου έξι μήνες προκειμένου – λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους -, να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και να προσδιοριστεί με ακρίβεια το χαρτοφυλάκιο Ζωής.

Στη συνέχεια, θα υπάρξει χρονικό διάστημα ενός έτους, ως πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ύπαρξη αναδόχου. Αν παρουσιαστεί ενδιαφέρον εντός αυτού του διαστήματος, τότε αρχίζει να τρέχει όπως αναφέρουν, το χρονικό περιθώριο της τριετίας που προβλέπει το νομοσχέδιο. Και όλα αυτά αν δεν υπάρξουν αναβολές και παρατάσεις. 

Από την άλλη πλευρά, όσο πιο γρήγορα υπάρξει ενδιαφέρον από ανάδοχο (π.χ. μέσα στο αρχικό 6μηνο), τόσο ταχύτερες θα είναι και οι εξελίξεις.

Τα πράγματα όμως, γίνονται ακόμα πιο δύσκολα στην περίπτωση της μη αναδοχής, που είναι και η ρεαλιστικότερη, έτσι όπως εξελίχθηκε το θέμα της Ασπίς. Στην περίπτωση αυτή – μετά την πάροδο του αρχικού ενάμισι περίπου χρόνου -, το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας, θα τεθεί σε ασφαλιστική εκκαθάριση. 

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς από παραδείγματα άλλων εταιριών που έκλεισαν και μάλιστα στο χώρο του αυτοκινήτου, αυτό μπορεί να σημαίνει χρονική καθυστέρηση μιας … δεκαετίας ή και ακόμα παραπάνω. Μετά την ασφαλιστική εκκαθάριση, θα αρχίσει να «δουλεύει» το χρονικό διάστημα της τριετίας.

Συνολικά δηλαδή, μπορεί με τον τρόπο αυτό, να χρειαστούν ακόμα και 15 χρόνια, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων, για την κάλυψη των απαιτήσεών τους κατά ένα ποσοστό. Να υπενθυμίσουμε επίσης, ότι ήδη έχουν περάσει 10 μήνες από το κλείσιμο της εταιρίας.

Πώς λειτουργεί το ποσοστό αυτό; Ας δούμε ένα παράδειγμα: Αν υποθέσουμε ότι η κάλυψη από την πλευρά του αναδόχου ή της εκκαθάρισης και ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων, είναι της τάξης του 20% επί της συνολικής απαίτησης, τότε το 70% θα δοθεί επί της διαφοράς. Δηλαδή, 100% – 20% = 80% x 70% = 56%. Άρα, η συνολική κάλυψη στην περίπτωση αυτή θα είναι: 20% + 56% = 76%.

Οι ασφαλισμένοι προσανατολίζονται τώρα στο να κινηθούν νομικά με αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και όσων θεωρούν υπεύθυνους, ενώ αμφιβολίες διατυπώνονται για το θέμα των εγγυήσεων του Δημοσίου σε εποχές μνημονίου.