Ανατροπές στην ασφαλιστική αγορά από το νόμο για Εγγυητικό και εποπτεία

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, το οποίο εμπεριέχει ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους σε προγράμματα ασφαλειών ζωής στις εταιρείες Ασπίς και Commercial Value  και εναποθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδας, την εποπτεία του χώρου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. 

Σε ποσοστό έως και 70% το κράτος –μέσω του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής – αναλαμβάνει να καλύψει υπό αυστηρές προϋποθέσεις τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων στην Ασπίς Πρόνοια, εάν δε βρεθεί ανάδοχη εταιρεία σύμφωνα με ειδική τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Μ. Μωυσής, αναφερόμενος στην επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε χτες στη Βουλή εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ανάδοχος εταιρεία για τους ασφαλισμένους των Ασπίς και Commercial Value  θα βρεθεί, οπότε «η εν λόγω τροπολογία δεν θα επηρεάσει τις εξελίξεις στον κλάδο».

Όσον αφορά γενικότερα το θέμα της αναδρομικότητας του Εγγυητικού δήλωσε στο iw ότι η ΕΑΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει το θέμα, θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε νομικό εργαλείο κριθεί αναγκαίο, ώστε σε κάθε περίπτωση να προασπίσει τα συμφέροντα της ασφαλιστικής αγοράς. 

Όπως υπογράμμισε το θέμα ήδη εξετάζεται από τη νομική υπηρεσία της Ένωσης και νομικούς συμβούλους ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να αποφασιστεί σε νομικό επίπεδο ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει η ασφαλιστική αγορά.
«Όπως και να έχει» τόνισε ο κ. Μ. Μωυσής, «ο νόμος είναι νόμος και θα τον τηρήσουμε».  

Εκτίμησε πάντως ότι η Ένωση δε θα εγκαταλείψει τον αγώνα της και όπως είπε αυτό που θα εξεταστεί είναι εάν η φιλοσοφία της επίμαχης διάταξης αντίκειται στη νομοθεσία περί ελεύθερου ανταγωνισμού και την κοινοτική αρχή περί ίσης μεταχείρισης. 

Πάντως ο κ. Μ. Μωυσής ξεκαθάρισε ότι τυχόν εφαρμογή της διάταξης περί αναδρομικής δράσης του Εγγυητικού Κεφαλαίου θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό οικονομικά την ασφαλιστική αγορά σε μία περίοδο που τόσο ο κλάδος όσο και η οικονομία πλήττεται από την κρίση. Επεσήμανε ότι η Ένωση έχει επανειλημμένα αναφέρει το γεγονός αυτό στην κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την ψήφιση της εν λόγω διάταξης χωρίς ωστόσο, όπως φάνηκε στη συνέχεια, να πετύχει το στόχο της.