Οι ομαδικές ασφαλίσεις στην κρίση

«Ο επιχειρηματικός κόσμος σε συννενόηση με το προσωπικό στις επιχειρήσεις που έχουν συνάψει παρόμοια συμβόλαια, αναγνωρίζει την ανταποδοτικότητα των σχετικών προγραμμάτων και η τάση είναι η προσπάθεια διακράτησής τους και όχι η ακύρωση» Αυτό επεσήμανε ο κ. Γ. Βλασσόπουλος,  επικεφαλής του κλάδου ομαδικών ασφαλίσεωνστην  ALICO AIG Life

Αν και η οικονομική ύφεση δεν επιτρέπει εύκολα την πρόσκτηση νέων εργασιών, η πλειοψηφία των εταιρειών επιλέγει τη διατήρηση των ομαδικών προγραμμάτων και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και την ενίσχυσή τους, ενώ η ασφαλιστική βιομηχανία συμβάλλει στη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις ειδικά στο σκέλος της υγείας μέσα από ειδικές συμφωνίες με τα νοσοκομεία. 

Η αγορά σύμφωνα με τον κ.Βλασσόπουλο, «θα γνωρίσει μια μεταβατική φάση, αλλά είναι επίσης ευθύνη των επιχειρήσεων να διακρίνουν τους επιχειρηματικούς κλάδους που θα αντέξουν στην κρίση και θα συμμετάσχουν στην αναπτυξιακή διαδικασία στο  μέλλον, επικοινωνώντας τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων και συμβάλλοντας στην εμπέδωση ασφαλιστικής συνείδησης».

Η ALICO AIG Life είναι ο στρατηγικός συνεργάτης που εμπιστεύονται οι μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εταιρίες στον κόσμο για την Ομαδική Ασφάλιση του προσωπικού τους. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων που περιλαμβάνουν ασφαλίσεις ζωής και ατυχημάτων, νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, λογαριασμούς διαχείρισης και συνταξιοδοτικών παροχών, καθώς και εθελοντικά προγράμματα. 

Μια αποκλειστική μονάδα της ALICO AIG Life σε παγκόσμιο επίπεδο, το Group Management Division (GMD), επεξεργάζεται και υποστηρίζει, σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, την δική τους ομαδική ασφάλιση, παρέχοντας την δυνατότητα ελέγχου του κόστους των ασφαλιστικών προγραμμάτων, καθώς επίσης και στατιστικά στοιχεία, ανάλυση αποζημιώσεων, χρηματοοικονομικές μελέτες, ολοκληρωμένες επενδυτικές υπηρεσίες, αναλογιστικές μελέτες, οικονομικές εκθέσεις, και σύγχρονα εργαλεία για την εκπαίδευση και την υποστήριξη της επικοινωνίας των προγραμμάτων ομαδικής ασφάλισης.

Το μερίδιο αγοράς της Alico στις ομαδικές ασφαλίσεις ζωής και υγείας διαμορφώνεται σήμερα στο 30%, ενώ στο 41% ανέρχεται το μερίδιο αγοράς της στις ομαδικές συνταξιοδοτικές ασφαλίσεις. Ο αριθμός των ασφαλισμένων εταιρειών υπερβαίνει τις 1.250, ενώ οι ασφαλισμένοι σε ομαδικά ασφαλιστήρια προγράμματα ξεπερνούν τις 440.000. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ και κατά την τριετία 2007-2009, η εταιρεία αποζημίωσε 460.000 περιπτώσεις του κλάδου ομαδικών ζωής και υγείας, καταβάλλοντας 90 εκατ. ευρώ, ενώ στον κλάδο των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, η εταιρεία αποζμίωσε 11.850 περιπτώσεις καταβάλλοντας εφάπαξ ποσά ύψους 207,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρία καταβάλλει κάθε μήνα συντάξεις σε περίπου 1.200 συνταξιούχους και  το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε σε συνταξιούχους την τελευταία τριετία προσεγγίζει το ποσόν των 38 εκατ. ευρώ.

Τα προγράμματα της ALICO προσφέρουν:

Ασφάλεια Ζωής

 Ο εργαζόμενος ασφαλίζεται, οπουδήποτε και σε όλη την διάρκεια του 24-ωρου, με σταθερό ή μεταβλητό κεφάλαιο συνδεδεμένο με τον μισθό του ή με την προϋπηρεσία του, το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ στους δικαιούχους του, σε περίπτωση θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Το ποσό ασφάλισης μπορεί να είναι μεγαλύτερο σε περίπτωση θανάτου από ατύχημα. Επίσης, είναι δυνατόν να προβλέπεται ειδική ενίσχυση της παροχής, σε περίπτωση θανάτου από ατύχημα σε ώρα εργασίας ή σε επαγγελματικό ταξίδι ή σε τροχαίο.   

Ανικανότητα για εργασία
Ο εργαζόμενος ασφαλίζεται, οπουδήποτε και σε όλη την διάρκεια του 24-ωρου, με σταθερό ή μεταβλητό κεφάλαιο συνδεδεμένο με τον μισθό του ή με την προϋπηρεσία του, το οποίο καταβάλλεται στον ίδιο σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας από οποιαδήποτε αιτία. Το ποσό ασφάλισης μπορεί να είναι μεγαλύτερο σε περίπτωση που η ανικανότητα έχει προκληθεί από ατύχημα. Είναι δυνατόν να προβλέπεται ειδική ενίσχυση της παροχής σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας από ατύχημα σε ώρα εργασίας ή σε επαγγελματικό ταξίδι ή σε Ττροχαίο. Επίσης, είναι δυνατόν ποσοστό των παραπάνω παροχών, να καταβληθεί εφάπαξ, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος υποστεί μόνιμη μερική ανικανότητα (φυσική ή λειτουργική απώλεια μέλους του σώματος) από οποιαδήποτε αιτία.
 
Προστασία εισοδήματος
 Ο εργαζόμενος ασφαλίζεται, οπουδήποτε και σε όλη την διάρκεια του 24-ωρου, με σταθερό ή μεταβλητό κεφάλαιο συνδεδεμένο με την παροχή που καταβάλλει ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο καταβάλλεται μηνιαίως στον ίδιο σε περίπτωση προσωρινής ολικής ανικανότητας από οποιαδήποτε αιτία. 

Υγεία
Κάλυψη Εξόδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ή κάλυψη εξόδων δευτεροβάθμιας περίθαλψης: Ο εργαζόμενος ή και τα μέλη της οικογένειάς του, ασφαλίζεται με σταθερό, ετησίως ανανεούμενο κεφάλαιο, από το οποίο αποζημιώνεται έξοδα που έχουν γίνει για ιατρική παρακολούθηση, διάγνωση, θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, ασθένειας ή ατυχήματος ή για έξοδα νοσηλείας που έχουν γίνει. Επίσης ο εργαζόμενος ή τα μέλη της οικογένειάς του μπορούν να ασφαλιστούν με σταθερό ή μεταβλητό ποσό συνδεδεμένο με το μισθό του, το οποίο λαμβάνει για κάθε ημέρα νοσηλείας για θεραπεία ή χειρουργική αποκατάσταση ασθενείας  ή ατυχήματος ή για χειρουργική αποκατάσταση  ασθενείας ή ατυχήματος, ανεξάρτητα από τα πραγματικά έξοδα που έχει καταβάλει στον Χειρουργό ή για μετανοσοκομειακό επίδομα, επίδομα σοβαρών ασθενειών ή επίδομα τοκετού για εργαζόμενη ή και η σύζυγος του εργαζομένου. 

Υπηρεσίες
Alico Benefit Club:
Ο εργαζόμενος και η οικογένεια του, που έχουν ασφαλισθεί σε Ομαδικό Συμβόλαιο, αποκτούν αυτόματα, δωρεάν πρόσβαση σε ένα ευρύ σύστημα υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης που υποστηρίζεται 24 ώρες την ημέρα – 365 ημέρες τον χρόνο από Εξειδικευμένο Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης και Ιατρικής Καθοδήγησης.
Τηλεϋπηρεσία 2ης Ιατρικής Γνώμης: Με την υπηρεσία αυτή, ο εργαζόμενος ή και η οικογένειά του, που έχουν ασφαλισθεί σε Ομαδικό Συμβόλαιο, αποκτούν πρόσβαση σε ένα Δίκτυο Κορυφαίων Εξειδικευμένων Ιατρικών Κέντρων των ΗΠΑ, για γρήγορη 2η 
Ιατρική Γνώμη σε Σοβαρές Παθήσεις.

Προληπτική Ιατρική: Ο εργαζόμενος ή και η οικογένειά του, που έχουν ασφαλισθεί σε Ομαδικό Συμβόλαιο, έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, ειδικού κόστους, που μπορούν να γίνονται περιοδικά σε ένα ευρύ Δίκτυο Συνεργαζομένων Διαγνωστικών Κέντρων.

Ειδικά Προγράμματα Ομαδικών Ασφαλίσεων Ζωής & Υγείας για επιχειρήσεις ή για ταμεία ασφάλισης
First Value:
Το πρόγραμμα, απευθύνεται σε κάθε επιχείρηση, με περισσότερα από 5 άτομα προσωπικό και εξασφαλίζει μηνιαία εγγυημένη, ετησίως αναπροσαρμοζόμενη σύνταξη, καθορισμένης χρονικής διάρκειας, στην οικογένεια του εργαζομένου σε περίπτωση Θανάτου ή στον ίδιο τον εργαζόμενο σε περίπτωση Ανικανότητας για εργασία. Έχει ειδική πρόβλεψη, επιπλέον παροχών και υπηρεσιών προς τον εργαζόμενο, σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας και δίνει άμεση δωρεάν πρόσβαση στο Alico Benefit Club τόσο στον ίδιο τον εργαζόμενο όσο και στην οικογένεια του. 

Βusiness Value: Το πρόγραμμα, απευθύνεται σε κάθε επιχείρηση με περισσότερα από 10 άτομα προσωπικό και εξασφαλίζει με ευελιξία, την δυνατότητα σύνθεσης του κατάλληλου ασφαλιστικού πακέτου για την επιχείρηση, με επιλογή από ένα ευρύ κατάλογο διαμορφωμένων καλύψεων ζωής – ανικανότητας για εργασία – Αατυχημάτων –  προστασίας εισοδήματος – υγείας.
Life & Health Capital Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης, που θέλει να συμπληρώσει τις ήδη παρεχόμενες καλύψεις που προσφέρει στους ασφαλισμένους του, εξασφαλίζοντας με απλό και λειτουργικό τρόπο συμπληρωματικές παροχές ελεγχομένου κόστους για ΖΩΗ – ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΥΓΕΙΑ. 

Ομαδικά Συνταξιοδοτικά Προγράμματα
Προγράμματα Καθορισμένων Εισφορών:
Είναι προγράμματα που στοχεύουν στη δημιουργία ενός Κεφαλαίου Συνταξιοδότησης που επιτυγχάνεται με τη συστηματική καταβολή καθορισμένων εισφορών  και την αποτελεσματική μακροχρόνια επένδυσή τους από την ALICO AIG Life. Οι τελικές παροχές καταβάλλονται με την μορφή σύνταξης ή εφάπαξ.  

Προγράμματα Καθορισμένων Παροχών
Στοχεύουν στην δημιουργία ενός Κεφαλαίου Συνταξιοδότησης το οποίο αποβλέπει στην εξασφάλιση προκαθορισμένης τελικής παροχής ( εφάπαξ ή σύνταξης), βάσει των ετών  υπηρεσίας και του επιπέδου αποδοχών των εργαζομένων.  

Προγράμματα Αναπλήρωσης Εισοδήματος
Συμβάλλουν στην προστασία του βιοτικού επιπέδου, μέσα από την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου όσον αφορά στο συνολικό συνταξιοδοτικό εισόδημα του ασφαλισμένου.

Προγράμματα προσέλκυσης και διατήρησης στελεχών
Σχεδιάζονται ειδικά για να παρέχουν κίνητρα και να δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επιχείρηση.

Ειδικά Προγράμματα εθελούσιας εξόδου
Υποστηρίζουν την οργάνωση και υλοποίηση  πρωτοβουλιών της επιχείρησης για ελκυστικά πακέτα πρόωρης συνταξιοδότησης. 

Προγράμματα πολλαπλών επενδυτικών επιλογών
Πρόκειται για επιλογές επενδυτικού σχήματος για την επιχείρηση  και τον εργαζόμενο, που βασίζονται σε μίγματα επενδυτικών χαρτοφυλακίων, καθώς και σε ειδικές επενδυτικές στρατηγικές. 

Προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από τους εργαζόμενους
Αποτελούν μια  διεθνή τάση που αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες αντιλήψεις διοίκησης και κατανομής της ευθύνης για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων.

Προγράμματα εθελοντικής συμμετοχής
Oργανώνονται από την ALICO AIG Life με την βοήθεια της επιχείρησης, ενώ  χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους εργαζομένους.
Διαχείριση Ταμείων
Διαχείριση των εισφορών, των παροχών, των  επενδύσεων, καθώς και της επικοινωνίας Προγραμμάτων Παροχών, που είναι οργανωμένα με τη μορφή Επικουρικών Ταμείων, Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης ή Λογαριασμών Αλληλοβοηθείας.  

Πλεονεκτήματα
• Σχεδιασμός παροχών βάσει ανάλυσης αναγκών της ομάδος.
• Ξεκάθαροι και εύληπτοι όροι συμβολαίου.
• Πλήρης και ποιοτική επικοινωνία των προγραμμάτων στον εργοδότη και τα μέλη.
• Σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των Προγραμμάτων.
• Συμβουλευτικές υπηρεσίες.
• Τακτική και σύγχρονη ενημέρωση των μελών και του εργοδότη μέσω internet.
• Άμεση καταβολή παροχών (5 εργάσιμες ημέρες).
• Προσφορά πολλαπλών επενδυτικών επιλογών υψηλών αποδόσεων σε επίπεδο εργοδότη και μέλους.
• Εκπόνηση ειδικών αναλογιστικών μελετών.