Η σημασία της ανάπτυξης του bancassurance

Η σταθερή ανάπτυξη του bancassurance ως εναλλακτικού καναλιού πώλησης εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό μας τα τελευταία τρία χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη μας την εταιρική στοχοθεσία, το bancassurance παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη και μάλιστα σε ρυθμούς μεγαλύτερους των ετήσιων στόχων μας.

Ο ουσιαστικός στόχος ανάπτυξης του bancassurance, είναι η διεύρυνση της πελατειακής μας βάσης μέσω της διείσδυσής μας σε νέες αγορές τις οποίες δεν ήταν εύκολο να προσεγγίσουμε μέσω των παραδοσιακών μας δικτύων (Agency, Πράκτορες). Συνεπώς το bancassurance, δεν λειτουργεί ως ανταγωνιστικό κανάλι διανομής στα είδη υπάρχοντα δίκτυά μας αλλά ως συμπληρωματικό.

Οι παράγοντες που ευνοούν την διάθεση bancassurance προγραμμάτων είναι:

1) Η ανάπτυξη των στεγαστικών δανείων την τελευταία 5ετία
2) Η ύπαρξη ενός «μεγάλου και εύρωστου» τραπεζικού πελατολογίου γεγονός που ευνοεί την εφαρμογή cross selling πωλήσεων από μέρους των ασφαλιστικών εταιριών στο υπάρχον τραπεζικό πελατολόγιο.
3) Το αίσθημα ασφάλειας που αισθάνεται ο καταναλωτής από την μεσολάβηση της τράπεζας στην πώληση ενός ασφαλιστικού προγράμματος

Οι παράγοντες που δυσκολεύουν από την άλλη πλευρά, τη διάθεση προγραμμάτων bancassurance είναι:
1) Το οικονομικό περιβάλλον, το οποίο  την τελευταία διετία επηρεάζει και την αγορά των στεγαστικών δανείων.
2) Η έλλειψη ευελιξίας στο σχεδιασμό των προϊόντων και των διαδικασιών από την μεριά των ασφαλιστικών εταιρειών.

Θα λέγαμε, ότι η ανάπτυξη του bancassurance είναι ουσιαστικός στρατηγικός προσανατολισμός της εταιρείας μας. Η Ιnteramerican, στοχεύει στην διεύρυνση των εργασιών της προκειμένου το δίκτυο αυτό, να αποτελέσει ένα σημαντικό κανάλι διανομής στο προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο. Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες λόγω της υποχώρησης των παραδοσιακών τραπεζικών προϊόντων, αναζητούν νέες πηγές εσόδων. 

Τέλος αξίζει να επισημάνουμε ότι η οικονομική ύφεση οδηγεί τον καταναλωτή να αναζητήσει σχέσεις εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και φερεγγυότητας, που «παραδοσιακά» συνοδεύουν τη λειτουργία των τραπεζών. Συνεπώς το bancassurance αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα  για μια ασφαλιστική εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αποτελέσματα του bancassurance στην εταιρία μας είναι άκρος ενθαρρυντικά και υπερβαίνουν σημαντικά τους ετήσιους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους που έχουμε θέσει. Στόχος μας είναι όπως προανέφερα η ενίσχυση του με συνεχείς ενέργειες.