Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Πυροπροστασίας ανοίγει δρόμους σε ασφαλιστικές

Oλοκληρώθηκε το πρώτο Διεθνές Συνέδριο για την Πυροπροστασία των Κατασκευών του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ.) που έλαβε χώρα στο στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2020 με τους συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ξεπερνούν τους 500.

Ο καθ. κ. Δημήτρης Οικονόμου, υφυπουργός Περιβάλλοντος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, χαιρέτισε το 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών και εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθυμίου Μπακογιάννη, απευθύνθηκε στο κοινό του συνεδρίου η Δρ. Σοφία Κάρμα.

Το συνέδριο κάλυψε αφενός σημαντικά θέματα για την πυροπροστασία κτιρίων στην Ελλάδα, αφετέρου είχε διεθνή χαρακτήρα με ομιλητές από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Σιγκαπούρη, διεθνείς εταιρείες και με επισκέπτες εκτός Ελλάδος.

Σημαντικό χαρακτηριστικό ήταν ο πλουραλισμός των εισηγήσεων από πανεπιστημιακούς, επιστήμονες διεθνούς κύρους, μάχιμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στελέχη από ελεγκτικούς και συμβουλευτικούς οργανισμούς, ασφαλιστικές εταιρείες και από την ελληνική παραγωγή, που έδωσαν το στίγμα της πυροπροστασίας στην Ελλάδα, και από την πλευρά της νομοθεσίας, των εργαστηρίων δοκιμών φωτιάς στον Ελληνικό χώρο, αλλά και της πρακτικής στις μεταλλικές κατασκευές, αλλά και σε συστήματα προσόψεων και πυράντοχων θυρών και των προβλημάτων στη ζώνη μίξης δασών οικισμών.

Εκ μέρους του ΕΛΙΠΥΚΑ ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δρ. Γ. Κοντούλης, παρουσίασε το Ινστιτούτο, τους σκοπούς του και τις προτάσεις του για βιώσιμη και ασφαλή ανάπτυξη, μέσα από ένα εφαρμόσιμο μοντέλο ελέγχων πυρασφάλειας προδιαγραφών-μελετών-κατασκευών, πιστοποίησης συστημάτων-προσώπων και διεύρυνση του Κανονιστικού πλαισίου. Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου δόθηκαν από το ΕΛΙΠΥΚΑ προτάσεις για μια μεθοδολογία ελέγχου συμμόρφωσης με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας σε Υφιστάμενα Κτίρια, αλλά και ολοκληρωμένη πρόταση του Διευθυντή του ΕΛΙΠΥΚΑ, Γ. Μυλωνάκη, για πρότυπα αξιολόγησης συνδέοντας την εποπτεία της αγοράς με τους ελέγχους, τις μελέτες και την εκπαίδευση των Μηχανικών.

Το Συνέδριο, ζωντανό και με δημιουργικό προβληματισμό, έθεσε θέματα Ελέγχου, Μελετών-Παραγωγής-Κατασκευών, Συστημάτων Πυροπροστασίας, ανάγκης ύπαρξης στοχευμένης εκπαίδευσης μηχανικών σε θέματα Πυρομηχανικής, διεύρυνσης Διαπίστευσης των υπαρχόντων Ελληνικών Εργαστηρίων Δοκιμών στον έλεγχο αντίδρασης και αντίστασης έναντι φωτιάς αλλά και στις προκλήσεις που θέτει ο νέος κανονισμός Πυροπροστασίας (ΠΔ41/2018) για εφαρμογή σε ασφαλέστερα κτίρια για τον άνθρωπο.