Μαθήματα επιβίωσης από την ΕπΕΙΑ

Το τέλος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ήταν αιφνίδιο. Κανείς δεν το περίμενε και όμως ήλθε. Επίσης κανείς δεν μπορεί να αιτιολογήσει την απόφαση αν και πολλοί είναι αυτοί που τη βρίσκουν θετική για την αγορά. Και επειδή μια κίνηση κρίνεται από το αποτέλεσμα, δε μένει παρά να δούμε τι θα φέρει η εποχή που η εποπτεία θα ασκείται από την Τράπεζα της Ελλάδος.  

Αυτό το λίγο διάστημα μέχρι το Νοέμβριο που η ΕπΕΙΑ θα συνεχίσει να ασκεί το έργο της –όχι όπως αν συνέχιζε να λειτουργεί με προοπτική- είναι πολύ ουσιαστικό. Οι εταιρείες και οι διαμεσολαβούντες θα μπορούσαν να αποκομίσουν πολλά αν προσπαθούσαν να έλθουν κοντά στην Επιτροπή και να μάθουν τι θα πρέπει να κάνουν. 

Δηλαδή να δουν την επιτροπή σαν επιχειρηματικό σύμβουλο που μέσα από την εμπειρία του θα μπορούσε να του βοηθήσει για το μέλλον. Να της δώσουν ένα ρόλο διδάσκοντος που αναλαμβάνει να διδάξει τους υποψήφιους για να περάσουν εξετάσεις. Διότι είναι βέβαιο ότι η αγορά θα περάσει εξετάσεις τόσο από τη Solvency  όσο και από την ελληνική –νέα- εποπτική αρχή όσο και από την νομοθεσία που καταρτίζεται και αφορά την ασφαλιστική αγορά, όσο και από την νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή.

 Οι εξετάσεις της αγοράς είναι πολλές και η ΕπΕΙΑ μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό φροντιστήριο. Αρχικώς μπορεί να διδάξει τρόπους συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών. Και αυτό το έχουν ανάγκη ορισμένες εταιρείες οι οποίες αν καταφέρουν και καθίσουν σε τραπέζι διαλόγου τότε θα κερδίσουν πολλά. Επίσης η ΕπΕΙΑ μπορεί να διδάξει εφαρμογή της νομοθεσίας που πολλοί στην αγορά δεν την γνωρίζουν και προβαίνουν σε ατοπήματα. 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ΕπΕΙΑ δεν έχει να χάσει τίποτε δίνοντας συμβουλές τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων και των ελλειμμάτων και των μεθόδων αποτίμησης και πολλών ακόμα πραγμάτων που σήμερα απασχολούν τις εταιρείες. Καλό λοιπόν θα είναι όσοι ενδιαφέρονται –και έχουν λόγο- να πλησιάσουν την εποπτική αρχή για να πάρουν οδηγίες. 

Βέβαια, κάποιοι πήγαν και προ μηνών στην Επιτροπή διότι είχαν προβλήματα αλλά αντί να ακούσουν τις υποδείξεις της αρχής μερίμνησαν είτε να κουκουλώσουν κάποια πράγματα είτε να κερδίσουν χρόνο συνεχίζοντας την τακτική κοροϊδίας. Τώρα ίσως οι καταστάσεις να είναι διαφορετικές..