Νέο σύστημα για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ένα ηλεκτρονικό σύστημα, που θα καταγράφει τις ελλείψεις φαρμάκων και θα ενημερώνει το γιατρό κατά τη συνταγογράφηση της θεραπείας ετοιμάζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

Όπως εξηγεί ο προεδρος του ΠΦΣ κ. Α. Βαλτάς, «εντός 15 ημερών θα είμαστε έτοιμοι με το σχεδιασμό του ηλεκτρονικού προγράμματος, το οποίο θα συνεργάζεσαι με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Με την εφαρμογή του, ο γιατρός θα είναι σε θέση να βλέπει ότι ένα φαρμακο βρίσκεται σε έλλειψη και άρα να χορηγήσει κάποια άλλη παρεμφερή θεραπεία. Πλέον ήρθε η ώρα τοσο οι γιατροί όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον των ασθενών και της κοινωνίας».
Ο ΠΦΣ παρουσίασε σήμερα αναλυτικά στοιχεία για το προγραμμα πιστοποίησης των φαρμακοποιών στους εμβολιασμούς ενηλίκων. Συνολικά ενδιαφέρθηκαν πάνω από 9.000 φαρμακοποιοί, από τους οποίους πιστοποιήθηκαν 6.102 μετά από εξετάσεις. Κατά τον κ. Βαλτά, ως νέα διοίκηση του ΠΦΣ είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε συστηματικά με σκοπό να αλλάξει ο ρόλος των φαρμακείων στα πρότυπα άλλων χωρών. Το πρόσφατο επιτυχημένο παράδειγμα με την εκστρατεία για τον εμβολιασμό της γρίπης, χαρη στην οποία φέτος εμβολιάστηκαν 1.000.000 άτομα παραπάνω από πέρσι, δείχνει ότι το φαρμακείο μπορεί να προσφέρει στην πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα.
Όσον αφορά τις αντιδράσεις των ιατρικών φορέων, ο κ. Βαλτάς ανέφερε ότι σέβεται τις απόψεις όλων των φορέων αλλά σημείωσε ότι διεθνώς ο ρόλος του φαρμακοποιού συνεχώς και διευρύνεται προς όφελος των πολιτών.
Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*