Γ. Παυλίδης, ΣΕΚ: Θα διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία;

του Γεώργιου Α. Παυλίδη, προέδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ)

Η πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση επηρέασε, όπως ήταν φυσικό, την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία της και εν πολλοίς άλλαξε τα χαρακτηριστικά της.

Όπως σε κάθε αποτίμηση αγοράς υπό κρίση καταγράφηκε έντονη αβεβαιότητα, ειδικά στην κτηματαγορά, που δέχτηκε τεράστιο πλήγμα εκτός από τις εγγενείς συνέπειες της ύφεσης και από την υπερφορολόγηση, την έλλειψη ρευστότητας, την αδυναμία χορήγησης δανείων, την υπερπροσφορά ακινήτων, τη γιγάντωση της γραφειοκρατίας (απαραίτητα έγγραφα για μεταβιβάσεις) και τέλος, τον εκμηδενισμό του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Όλα τα ανωτέρω επηρέασαν τη σχέση προσφοράς-ζήτησης σε αρνητικό ισοζύγιο.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην αγορά κατοικίας, την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε ανεξέλεγκτη πτώση των τιμών, άνευ προηγουμένου, η οποία συνεχίζεται την τελευταία διετία, όμως με μειωμένη ένταση και με μικρές εξαιρέσεις ανά περιοχή, που προσελκύουν πλέον το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων (golden visa κ.λπ.).
Σταδιακά καταγράφεται σταθεροποίηση των τιμών, παρά τις μικτές επιμέρους τάσεις, ανάλογα με τη θέση, τη χρήση των ακινήτων και το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον σε ακίνητα εισοδήματος.

Την ίδια περίοδο έρχονται στο προσκήνιο νέες δυναμικές τάσεις:

α) η προσέλκυση ξένων επενδυτών, είτε με σκοπό την απόκτηση άδειας παραμονής είτε πλέον λόγω της εξισορρόπησης των τιμών για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους (επένδυση σε χαμηλές τιμές με σκοπό το μηνιαίο εισόδημα) και

β) οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών, τόσο στην Αττική όσο και σε περιοχές ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα.

Η ανωτέρω τάση, αλλάζει τα ελληνικά δεδομένα, ιδίως στα οικιστικά ακίνητα. Με τις ταυτόχρονες πολιτικές παρεμβάσεις που επιχειρεί η νέα κυβέρνηση προς την αξιοποίηση της κτηματαγοράς στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας (φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση ΕΝ.Φ.Ι.Α., αναστολή Φ.Π.Α., περαιτέρω αναστολή επιβολής φόρου υπεραξίας, ολοκλήρωση Κτηματολογίου, ηλεκτρονικές ταυτότητες ακινήτων κ.λπ.), σήμερα, φαίνεται ότι το κλίμα στην αγορά ακινήτων αντιστρέφεται.

Η αγοραστική ζήτηση αυξάνεται, αν και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η προσφορά των διαθέσιμων ακινήτων, αφού η οικοδομική δραστηριότητα είχε «παγώσει» και όλως προσφάτως φαίνεται ότι επανεκκινεί με την ανέγερση νέων οικοδομών.

Αν και είναι ακόμη νωρίς, μπορούμε να πούμε πως τα δύσκολα πέρασαν… Η αγορά ακινήτων αποκτά νέα χαρακτηριστικά, στα οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε, μιας και το ακίνητο από «κεραμίδι» γίνεται πλέον εμπορικό αγαθό, όπως άλλωστε του αρμόζει.

Τα ακίνητα αποκτούν μητρώο, ταυτότητα, ΚΑΕΚ, διαθέτουν πιστοποιήσεις (ενεργειακή απόδοση κ.ο.κ.), ενώ όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ασφαλίζουν τα ακίνητά τους, είτε εξαιτίας όλων των προαναφερόμενων λόγων, είτε λόγω και της περυσινής πυρκαγιάς στην οικιστική περιοχή του Ματιού και του Νέου Βουτζά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν πλην της απώλειας των ανθρώπινων ζωών και η οικονομική καταστροφή των ιδιοκτητών των άχρηστων πλέον περιουσιών τους.

Θα διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία;

*αναδημοσίευση από το ViSION 2 για την Ασφάλιση Κατοικίας

Δείτε το έντυπο ViSION της Ευρωπαϊκής Πίστης που επιμελείται η Ethos Media

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*