«Ναι» στην αναδιάρθρωση των τραπεζών

Η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, βλέπει θετικά την αναδιάρθρωση των τραπεζών. Σε συνέντευξή του στο ‘Εθνος της Κυριακής, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία πάνω ή κάτω από το τραπέζι και πως η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς θα εξεταστεί με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες.

«Είναι προφανές ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί, αν δεν υπάρχει αποτίμηση και αξιολόγηση ειδικών συμβούλων του Δημοσίου και χωρίς να έχουμε μία συνολική τεκμηριωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα οποιασδήποτε απόφασης», τονίζει.

«Η μέχρι σήμερα στήριξη του τραπεζικού συστήματος στις δύσκολες στιγμές δεν σημαίνει ότι επικροτούμε τον τρόπο, με τον οποίο λειτούργησαν οι ελληνικές τράπεζες στις καλές εποχές», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών και επαναλαμβάνει τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού ότι «οι τράπεζες από εδώ και πέρα πρέπει να ξαναμπούν στο παιχνίδι της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, διοχετεύοντας κεφάλαια και παίρνοντας ενεργά μέρος στην ανάπτυξη της χώρας».

Εντός των ημερών, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στον ορισμό συμβούλων, με αντικείμενο την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και ειδικότερα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, ενώ έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στις τράπεζες, οι οποίες μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα «τεστ αντοχής», ο κ. Παπακωνσταντίνου διατυπώνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης ότι «οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests», αλλά σε κάθε περίπτωση «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε ακριβώς για να στηρίξει οποιαδήποτε τράπεζα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση».

 Κατά τα λοιπά, ο υπουργός σημειώνει πως «τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί», ενώ για το πεδίο της φοροδιαφυγής και τη λειτουργία του μηχανισμού είσπραξης των οφειλομένων, τονίζει πως «γίνεται πολύ συστηματική δουλειά». 

Ως απόδειξη, δε, της αποτελεσματικότητας του μέσου της «διασταύρωσης στοιχείων», κάνει γνωστό πως, στα ταμεία της Εφορίας έχουν σταλεί περί τους 230 από τους 989 μεγαλοοφειλέτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης κι αν κάποιοι δεν ανταποκριθούν στην προθεσμία της 20ης Ιουλίου, που τους έχει δοθεί, θα κινηθεί διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης.