Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: Προϋποθέσεις θετικής διαφοροποίησης για το ΧΑ στο β΄ 6μηνο

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει τις προϋποθέσεις να διαφοροποιηθεί θετικά έναντι ξένων αγορών από το τέλος του καλοκαιριού, κρίνοντας από το έχει συμβεί σε άλλες χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν προγράμματα σταθερότητας. 

Αυτό αναφέρει η Κύκλος σε έκθεση της για την πορεία της αγοράς στο πρώτο εξάμηνο του 2010 καθώς και για τις προοπτικές του 2ου εξαμήνου. Ιδιωτικοποιήσεις και εξαγορές θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Όμως, αυτή η άνοδος θα είναι δύσκολο να είναι γενικευμένη σε αυτή τη φάση. Οι Ελληνικές εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης θα είναι δύσκολο να μπουν στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς η χρηματιστηριακή τους αξία δεν επιτρέπει την εισδοχή σε αυτές ξένων επενδυτών ενώ επίσης οι αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας θα μειώσουν τα εταιρικά κέρδη σε εταιρίες με εγχώρια δραστηριότητα, κατηγορία στην οποία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης, παρά το όφελος από τη μείωση του εργατικού κόστους.

Παραμένουν οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη

Οι χρηματιστηριακοί, πάντως, κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί για την Ευρωζώνη, καθώς η πιθανότητα επιστροφής στην ύφεση λόγω λιτότητας είναι υψηλή κάτι που μεταθέτει την δυναμική ανόδου στην Αμερικάνικη αγορά. 

Οι αποφάσεις περιοριστικής πολιτικής που λήφθηκαν το προηγούμενο διάστημα θα οδηγήσουν σε μείωση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ στην ΕΕ κατά 2% και των εταιρικών κερδών κατά 7%, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων μας. 

Μετά ένα μικρό διάλειμμα, στο οποίο οι Ευρωπαϊκές μετοχές έδειξαν σημάδια υπεραπόδοσης, η Αμερικάνικη αγορά μετοχών θα συνεχίσει να υπεραποδίδει στις αρχές του 2010 έναντι των άλλων μετοχικών αγορών, καθώς  ευνοείται από τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της κυρίαρχης αυτής οικονομίας. Ευτυχώς η βαρύτητα της Αμερικάνικης οικονομίας στις χρηματιστηριακές αξίες είναι σημαντικότερη από εκείνη της Ευρωπαϊκής.

Αν στις επόμενες βδομάδες οι μακροοικονομικές ενδείξεις θα συνεχίζουν να συνηγορούν προς ισχυρή ανάπτυξη για τις ΗΠΑ και ασιατικές χώρες, εκτιμούμε ότι οι κίνδυνοι περαιτέρω πτώσης των παγκόσμιων αγορών είναι περιορισμένοι.