back to top
20.1 C
Athens
Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026

«Καμπανάκι» από Swiss Re για την κλιματική αλλαγή

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής έκρουσε ο διευθύνων σύμβουλος της Swiss Re  Christian Mumenthaler , ζητώντας από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα να συνεργαστούν και να συγκροτήσουν ένα βιώσιμο σχέδιο δράσης. 

- Advertisement -

Όπως υποστήριξε, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κοινό στόχο που θα πρέπει να υποστηριχθεί από τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, καθώς οι πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων μόνο δεν αρκούν. Ανέφερε για παράδειγμα ότι εμβληματικές πρωτοβουλίες όπως η Συμφωνία των Παρισίων δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα μετά την υιοθέτησή τους τέσσερα χρόνια πριν, ενώ και η πρόσφατη Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP 25) κατέληξε σε αδιέξοδο.

‘Οι πολιτικοί δεν είναι οι μόνο φορείς αλλαγής. Οι επιχειρήσεις έχουν την ισχύ του κεφαλαίου και μπορούν να κάνουν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» είπε ο Mumenthaler. «Πολλές εταιρείες ήδη υιοθετούν πιο βίώσιμες πρακτικές, αλλά η προσπάθεια δεν είναι τόσο συντονισμένη όσο θα έπρεπε».

- Advertisement -

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της Swiss Re προέτρεψε τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν «συμμαχίες σε όλους τους κλάδους» και να διοχετεύσουν την συλλογική τους τεχνογνωσία για να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες για κλιματικά θέματα. Οι εταιρείες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι η επιβίωσή τους θα εξαρτηθεί από την εξεύρεση πιο δραστικών λύσεων για την κλιματική κρίση, ενώ η εντεινόμενη πίεση από τους εργαζόμενους και τους μετόχους τις εξωθεί να αλλάξουν.

Ο  Mumenthaler σύγκρινε την φιλοδοξία της επίτευξης του στόχου δημιουργίας οικονομίας μηδενικών ρύπων με την φιλοδοξία του ανθρώπου να φτάσει στον πλανήτη Άρη και σημείωσε ότι  οι ρεαλιστικές λύσεις απαιτούν από τις επιχειρήσεις να εστιάσουν σε άλλα θέματα πέραν της τιμολόγησης των ρύπων.

«Το κοινό στοιχείο των κλιματικών στόχων και της φιλοδοξίας να πάμε στον Άρη είναι η ανάγκη για ένα βιώσιμο σχέδιο δράσης που είναι προσαρμόσιμο, ευέλικτο και κοινής αποδοχής», είπε. «Για κάθε κλάδο της οικονομίας και κάθε πηγή εκπομπής ρύπων, πρέπει να αξιολογήσουμε τις διαθέσιμες τεχνολογίες για να μειώσουμε τις εκπομπές, ποια είναι τα κενά που πρέπει να κλείσουν και πώς να κάνουμε τις πιο αποδοτικές επενδύσεις…Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση , αλλά πρέπει να δράσουμε πριν να είναι αργά. Μαζί έχουμε την γνώση, την τεχνολογία και τις ικανότητες να αναπτύξουμε ένα λειτουργικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και να μην χρειαστεί η ανθρωπότητα….να αναζητήσει σωτηρία στον πλανήτη Άρη», κατέληξε ο κ. Mumenthaler.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι νέοι κίνδυνοι αλλάζουν την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς – Η ατζέντα EIOPA-FINMA

Όλα όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ της ευρωπαϊκής και της ελβετικής εποπτικής αρχής σε συνάντηση στη Φρανκφούρτη

Swiss Re: Ήρθαν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη

Εθνικά ρεκόρ όλων των εποχών καταρρίφθηκαν το πρώτο εξάμηνο στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο

Swiss Re: Πέφτουν τα τιμολόγια σε υγεία, αυτοκίνητο, πλην ατυχημάτων

Πέφτουν οι τιμές των ασφαλίστρων σε αυτοκίνητο, περιουσία, υγεία και ασφάλιση επιχειρήσεων.

Τι μαθαίνουν να κάνουν οι Ελβετοί, τι θα κάνουν οι ασφαλιστές

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα, με επιπτώσεις σε ιατρικές, ασφαλιστικές και εργατικές αξιώσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τέσσερις στις πέντε κατοικίες στην Ελλάδα παραμένουν ανασφάλιστες έναντι φυσικών καταστροφών

Τέσσερις στις πέντε κατοικίες στην Ελλάδα παραμένουν εκτός ασφαλιστικής προστασίας, την ώρα που οι φυσικές καταστροφές αναδεικνύονται σε έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους

Πάνω από 13 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις από έντονες βροχοπτώσεις στην Αττική το 2026

Πάνω από 13 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις από έντονες βροχοπτώσεις έχουν καταγραφεί στην Αττική για το 2026, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του NatCat Monitor

Οι δύο έξυπνες κινήσεις της Interamerican

Είδε η Interamerican / Anytime  ότι οι πωλήσεις συμβολαίων αυτοκινήτου σε λίγο θα μεταφερθούν πάνω στις ηλεκτρονικές  πλατφόρμες και σχεδιάζει το νέο της αναπτυξιακό πλάνο.

«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»: Ο νέος κύκλος αφορά γυναίκες 45-74 ετών, ασφαλισμένες και ανασφάλιστες 

Ξεκίνησε η σταδιακή αποστολή SMS με ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις καρκίνου του μαστού, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εγκαίνια του νέου καταστήματος της Carglass® στην Πάτρα

Η Carglass®, μέλος του ομίλου Belron®, εγκαινίασε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου το νέο κατάστημά της στην Πάτρα, στη Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών

Τέσσερις στις πέντε κατοικίες στην Ελλάδα παραμένουν ανασφάλιστες έναντι φυσικών καταστροφών

Τέσσερις στις πέντε κατοικίες στην Ελλάδα παραμένουν εκτός ασφαλιστικής προστασίας, την ώρα που οι φυσικές καταστροφές αναδεικνύονται σε έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους

6o Greek Risk Management Forum 2026: Φως στις νέες προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο

Φως στις νέες προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο, έριξε το 6o Greek Risk Management Forum 2026 του Ελληνικού Συνδέσμου Διαχείρισης Κινδύνων

Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα

Συνάντηση είχε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. 

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Στην τελική ευθεία η ψηφοφορία για 14 ελληνικές κοινωνικές δράσεις

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική καλεί το κοινό να στηρίξει τις 14 ελληνικές οργανώσεις που συμμετέχουν στον διεθνή διαγωνισμό Together 4 a Better World 2026