back to top
24.8 C
Athens
Σάββατο 29 Αυγούστου 2026

«Καμπανάκι» από Swiss Re για την κλιματική αλλαγή

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής έκρουσε ο διευθύνων σύμβουλος της Swiss Re  Christian Mumenthaler , ζητώντας από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα να συνεργαστούν και να συγκροτήσουν ένα βιώσιμο σχέδιο δράσης. 

- Advertisement -

Όπως υποστήριξε, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κοινό στόχο που θα πρέπει να υποστηριχθεί από τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, καθώς οι πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων μόνο δεν αρκούν. Ανέφερε για παράδειγμα ότι εμβληματικές πρωτοβουλίες όπως η Συμφωνία των Παρισίων δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα μετά την υιοθέτησή τους τέσσερα χρόνια πριν, ενώ και η πρόσφατη Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP 25) κατέληξε σε αδιέξοδο.

‘Οι πολιτικοί δεν είναι οι μόνο φορείς αλλαγής. Οι επιχειρήσεις έχουν την ισχύ του κεφαλαίου και μπορούν να κάνουν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» είπε ο Mumenthaler. «Πολλές εταιρείες ήδη υιοθετούν πιο βίώσιμες πρακτικές, αλλά η προσπάθεια δεν είναι τόσο συντονισμένη όσο θα έπρεπε».

- Advertisement -

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της Swiss Re προέτρεψε τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν «συμμαχίες σε όλους τους κλάδους» και να διοχετεύσουν την συλλογική τους τεχνογνωσία για να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες για κλιματικά θέματα. Οι εταιρείες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι η επιβίωσή τους θα εξαρτηθεί από την εξεύρεση πιο δραστικών λύσεων για την κλιματική κρίση, ενώ η εντεινόμενη πίεση από τους εργαζόμενους και τους μετόχους τις εξωθεί να αλλάξουν.

Ο  Mumenthaler σύγκρινε την φιλοδοξία της επίτευξης του στόχου δημιουργίας οικονομίας μηδενικών ρύπων με την φιλοδοξία του ανθρώπου να φτάσει στον πλανήτη Άρη και σημείωσε ότι  οι ρεαλιστικές λύσεις απαιτούν από τις επιχειρήσεις να εστιάσουν σε άλλα θέματα πέραν της τιμολόγησης των ρύπων.

«Το κοινό στοιχείο των κλιματικών στόχων και της φιλοδοξίας να πάμε στον Άρη είναι η ανάγκη για ένα βιώσιμο σχέδιο δράσης που είναι προσαρμόσιμο, ευέλικτο και κοινής αποδοχής», είπε. «Για κάθε κλάδο της οικονομίας και κάθε πηγή εκπομπής ρύπων, πρέπει να αξιολογήσουμε τις διαθέσιμες τεχνολογίες για να μειώσουμε τις εκπομπές, ποια είναι τα κενά που πρέπει να κλείσουν και πώς να κάνουμε τις πιο αποδοτικές επενδύσεις…Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση , αλλά πρέπει να δράσουμε πριν να είναι αργά. Μαζί έχουμε την γνώση, την τεχνολογία και τις ικανότητες να αναπτύξουμε ένα λειτουργικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και να μην χρειαστεί η ανθρωπότητα….να αναζητήσει σωτηρία στον πλανήτη Άρη», κατέληξε ο κ. Mumenthaler.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Πέφτουν τα τιμολόγια σε υγεία, αυτοκίνητο, πλην ατυχημάτων

Πέφτουν οι τιμές των ασφαλίστρων σε αυτοκίνητο, περιουσία, υγεία και ασφάλιση επιχειρήσεων.

Τι μαθαίνουν να κάνουν οι Ελβετοί, τι θα κάνουν οι ασφαλιστές

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα, με επιπτώσεις σε ιατρικές, ασφαλιστικές και εργατικές αξιώσεις

ΤτΕ: Διαδικτυακό Εργαστήριο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον ρόλο της ασφάλισης – Βίντεο

Θεσμικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλυσαν το κενό προστασίας, ενώ παρουσίασαν καλές πρακτικές, μελέτες περιπτώσεων και σχετικά προϊόντα

Ευρωπαϊκή έκθεση για το κλίμα: Με τον ταχύτερο ρυθμό υπερθέρμανσης παγκοσμίως η Γηραιά Ήπειρος

Ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται σημαντικά για κράτη, επιχειρήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Matthias Trüstedt, Allianz: Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην αυτόνομη οδήγηση

Ο Head of Global P&C εξηγεί γιατί τα σαφή πρότυπα, τα δεδομένα και η ασφάλιση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην αυτόνομη κινητικότητα

Η AI έχει έναν κρίσιμο κίνδυνο που δεν φαίνεται στην οθόνη: την εύθραυστη εφοδιαστική της αλυσίδα

Η ανάλυση της Atradius έρχεται να υπενθυμίσει κάτι που η ασφαλιστική αγορά το γνωρίζει καλά

Με νέα κίνηση στρατηγικής στη Ρουμανία η Anytime ενισχύει τη διεθνή της παρουσία

Anytime Ρουμανίας και BRD Groupe Société Générale φέρνουν την ασφάλιση αυτοκινήτου απευθείας στο YOU BRD app

Atradius: Σε τι διακρίνεται η Ολλανδία

H Ευρώπη παραμένει εξαρτημένη από έναν μικρό αριθμό χωρών της Ασίας και τις ΗΠΑ για πολλά κρίσιμα εξαρτήματα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΤτΕ: Νέα στοιχεία επικοινωνίας με την Dallbogg

Δείτε τα στις Ερωτήσεις & Απαντήσεις για ενημέρωση των καταναλωτών

Matthias Trüstedt, Allianz: Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην αυτόνομη οδήγηση

Ο Head of Global P&C εξηγεί γιατί τα σαφή πρότυπα, τα δεδομένα και η ασφάλιση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην αυτόνομη κινητικότητα

Ο Σεπτέμβριος φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ασφάλιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το μήνυμα της AIG αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια αγορά όπου οι ΜμΕ καλούνται να διαχειριστούν ένα ολοένα πιο σύνθετο περιβάλλον κινδύνων

IUMI: Υψηλού επιπέδου σεμινάρια για την ασφάλιση μεταφερόμενων εμπορευμάτων και σκαφών

Θα πραγματοποιηθούν παράλληλα στο Λονδίνο από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου 2026

Υποτροφία της Interamerican για νέους από περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Μια πρωτοβουλία που συνδέει την εκπαίδευση με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική στήριξη υλοποιεί για 2η χρονιά ο Όμιλος, σε συνεργασία με το ΠΑΠΕΙ