«Σε σωστό δρόμο» η Ελλάδα

Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας βρίσκεται στο σωστό δρόμο σύμφωνα με  την ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και αφορά την επίσκεψη που πραγματοποίησε η μικτή αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα την περίοδο 14-17 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μακροοικονομικές εξελίξεις βρίσκονται σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες με το σενάριο που περιγράφεται στο πρόγραμμα και τις προσδοκίες που υπάρχουν αν και επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα. Ειδικότερα στο θέμα του πληθωρισμού επισημαίνεται ότι οι προβολές στις τιμές θα πρέπει να επαναξιολογηθούν στο τέλος Ιουλίου με την ευκαιρία της πρώτης τριμηνιαίας εξέτασης.

Επίσης, η δημοσιονομική σταθεροποίηση εμφανίζει πρόοδο, κάτι που αποδεικνύεται από την εφαρμογή όλων των δημοσιονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν μέχρι το Μάρτιο και από την υιοθέτηση των μέτρων σταθεροποίησης που συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο.

Επισημαίνεται πάντως ότι τα κρατικά έσοδα κινούνται σχετικά κάτω από τους στόχους του προγράμματος και οι κρατικές δαπάνες έχουν μειωθεί περισσότερο από τους στόχους που έχουν τεθεί. Σε γενικές γραμμές η εκτέλεση του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου έχει οδηγήσει σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει ωστόσο ότι οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση εξακολουθούν να είναι εμφανείς και απαιτούν τη συνέχιση μιας αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής με την έμφαση να δίνεται κυρίως στον τομέα της υγείας όπου, όπως αναφέρει η Επιτροπή, η πρόοδος είναι περιορισμένη και οι διαθέσιμες πληροφορίες περιορισμένες.

Σύμφωνα με την έκθεση, διαπιστώνεται σημαντική πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό τομέα όπως για παράδειγμα στην προετοιμασία του νόμου που αφορά τον προϋπολογισμό, τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για τη δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην προετοιμασία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις εργασίες σε ένα ευρύ φάσμα και άλλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως είναι η μεταρρύθμιση της κεντρικής κυβέρνησης και ο νόμος για τη διαφάνεια στις δημόσιες δαπάνες. Επισημαίνεται ακόμη ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στην προετοιμασία του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης.

Τέλος η Επιτροπή αναφέρει ότι η πρώτη τριμηνιαία επίσκεψη της αντιπροσωπείας Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η εξέταση αυτή θα αποτελέσει την αποτίμηση της προόδου σε σχέση με τις απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και θα είναι η βάση για τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το Eurogroup και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δεύτερη δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Εκθεση το ΙΟΒΕ

Ένα αναγκαίο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας με συγκεκριμένους στόχους και μέσα πολιτικής θεωρεί το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, το οποίο καθορίζει την οικονομική πολιτική της Ελλάδας τα επόμενα τρία χρόνια, το ΙΟΒΕ, στην τριμηνιαία έκθεση του.

Το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι “η εφαρμογή του Μνημονίου είναι το διαβατήριο για την έξοδο της Ελλάδας από την επικίνδυνη ζώνη της χρεοκοπίας και της εξαθλίωσης των πλέον ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού της”. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει σήμερα η χώρα προέρχεται, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, “από τη δαιμονοποίηση του Μνημονίου από μέρος του πολιτικού συστήματος, του Tύπου, των συνδικάτων, των επαγγελματικών και επιχειρηματικών ομάδων που θίγονται”.

Σήμερα το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι το Μνημόνιο αποτελεί ένα αναγκαίο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας με συγκεκριμένους στόχους και μέσα πολιτικής. Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει τέσσερις τομείς, αντιμετωπίζοντας τα αντίστοιχα προβλήματα: δημοσιονομικό, ασφαλιστικό, ανταγωνιστικότητα, ευστάθεια χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επίσης, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση του διαθέσιμου ποσού έκτακτης βοήθειας των 110 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο που οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ερμητικά κλειστές για την Ελλάδα.