Saxo Bank: «Η κρίση δεν έχει περιορισθεί»

Η Saxo Bank, που είναι ειδικός στις on-line συναλλαγές και  επενδύσεις, δημοσιοποίησε την οικονομική της επισκόπηση για το Γ’ Τρίμηνο του 2010, στην οποία αναφέρει ότι η κρίση δεν έχει περιορισθεί και ότι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά στη συνέχιση των τεράστιων ανισορροπιών στις αγορές κρατικών χρεών. Η Saxo Bank εξακολουθεί να αναμένει πολύ χαμηλά επιτόκια από τις Κεντρικές Τράπεζες (ΕΚΤ, Fed) στο εγγύς μέλλον, λέει ο David Karsbøl, Chief Economist της Saxo Bank.
Η Τράπεζα προβλέπει ότι οι τιμές των μετοχών θα πέσουν, βασιζόμενη στις υποθέσεις ότι είναι πιθανή μια επιβράδυνση στην Κίνα και ότι λόγω της συνεχιζόμενης αποσταθεροποίησης στις χώρες PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία), οι αγορές Ομολόγων θα απαιτήσουν μια αντίδραση από τα πιο ισχυρά κράτη μέλη της Ευρωζώνης και οι περικοπές των κυβερνητικών δαπανών θα είναι δρακόντειες.
Αναμένονται υψηλά κέρδη αυτή την περίοδο, το οποίο ωστόσο αποδίδεται στην περικοπή δαπανών και όχι στην ισχυρή ανάπτυξη. Ο David Karsbøl δεν αναμένει πληθωρισμό και ισχυρή ανάπτυξη σύντομα. Οι ανησυχίες σχετικά με την επαναρύθμιση των στεγαστικών δανείων Alt-A (Alternative A-Paper) και Option ARM (adjustable rate mortgages) – στις ΗΠΑ και την περαιτέρω διόγκωση των χρεοκοπιών και των αδυναμιών εξυπηρέτησης δανείων θα συμβάλουν και αυτές στην αρνητική πορεία των μετοχώνΣχολιάζοντας την επισκόπηση, ο David Karsbøl είπε τα εξής:
“Η σημερινή κρίση χρέους στις χώρες PIIGS δεν έχει περιορισθεί και ο μόνος τρόπος να απαλλαγούν από αυτήν είναι να μειωθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο δραστικά από όσο συμβαίνει σήμερα. Οι αλόγιστες κυβερνητικές δαπάνες εκτοπίζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και την κατανάλωση και αναμένουμε ότι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά στη συνέχιση των τεράστιων ανισορροπιών στις αγορές κρατικών χρεών. Οι περικοπές στο γερμανικό προϋπολογισμό, για παράδειγμα, είναι μια καλή αρχή, δεν είναι όμως αρκετές.»