Space Ελλάς: «Μπαίνει» στη διαχείριση πάρκων ΑΠΕ

Τη χειρότερη διετία στην ιστορία της διανύει η Space Ελλάς λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος στην ελληνική οικονομία. Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση της διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία «θα σταθεί  και φέτος στο ύψος των περιστάσεων». 

Αυτό ανέφερε  ο γενικός διευθυντής της, κ. Γιώργος Λαγογιάννης στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρίας ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι: «οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μας έχουν οδηγήσει σε ένα πραγματικό αγώνα επιβίωσης». 

Στη γενική συνέλευση εγκρίθηκε η τροποποίηση του καταστατικού με την προσθήκη στους σκοπούς της εταιρείας και την «μελέτη, επίβλεψη, εκτέλεση, λειτουργία, διαχείριση, συντήρηση, τεχνική υποστήριξη και εκμετάλλευση πάσης φύσεως, κατηγορίας και ειδικότητας ενεργειακών έργων ή συστημάτων για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων αιολικών, φωτοβολταϊκών, ηλιακών, και υδροηλεκτρικών. Στόχος της τροποποίησης είναι να μπορεί η εταιρεία να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο ενέργειας και συγκεκριμένα στον τομέα διαχείρισης και συντήρησης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. 

Όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, υπάρχει κενό σε αυτό το κομμάτι της ενεργειακής αγοράς, και στόχος της Space είναι να το καλύψει. Επίσης, προστέθηκε και η εμπορία, μεταπώληση, διανομή και εκμετάλλευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εταιρεία ήδη αναπτύσσει προγράμματα και έργα πληροφορικής για λογαριασμών εταιρειών ενέργειας, όπως δίκτυα, λύσεις περιμετρικής ασφάλειας και παρακολούθησης των ευπαθών εγκαταστάσεων, αυτοματισμοί και άλλα εξειδικευμένα προϊόντα.
 
Η διοίκηση της εταιρείας επισήμανε πως για να βγει η χώρα από την κρίση θα πρέπει να επενδύσει στην τεχνολογία και μάλιστα «να την κάνει οδηγό της», συμπληρώνοντας πως και οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στην ανάπτυξη και με το υπάρχον προσωπικό τους να γίνουν πιο παραγωγικές.

Αναφορικά με τα δημόσια έργα πληροφορικής σημειώθηκε πως η Space θα μπαίνει σε διαγωνισμούς και έργα που θα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και όχι σε εκείνα που η χρηματοδότησή τους θα βγαίνει μετά την προκήρυξη. Η εταιρεία έχει ήδη ανεκτέλεστο υπόλοιπο 16 εκατ. ευρώ από υπογεγραμμένες συμβάσεις. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 θα τεθεί σε λειτουργία το ΕΣΠΑ, οπότε πιθανότατα από το φθινόπωρο θα αρχίσουν οι πληρωμές από το δημόσιο για τα έργα πληροφορικής.