Εξετάζουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι ασφαλιστικές

Έντονα προβληματισμένες με το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να προσβάλλουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ιδιωτική ασφάλιση, φαίνεται να είναι ένας σημαντικός αριθμός ασφαλιστικών εταιρειών.

Η επιμονή της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών να διατηρήσουν στο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη βουλή τη διάταξη περί αναδρομικής δράσης του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, όπως και να κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο την εισφορά υπέρ του φορέα αναγκάζει τους ασφαλιστές να αναζητήσουν νέους τρόπους αντίδρασης στην πολιτική της κυβέρνησης για τον κλάδο.

 Όπως επισημαίνουν οι δύο προαναφερόμενες ρυθμίσεις αναμένεται να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που το χρηματοπιστωτικό σύστημα δέχεται εντονότατους κλυδωνισμούς από το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον. 

Οι ασφαλιστές θεωρούν ότι η ψήφιση και η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες υπενθυμίζουν ότι μέχρι και το τέλος του 2012, πέραν των άλλων, είναι υποχρεωμένες να προσαρμοστούν και στην οδηγία Solvency II, η οποία απαιτεί σημαντική αύξηση των κεφαλαίων τους, που για ορισμένες εταιρείες δεν αποκλείεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 50%.