Ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ από τον Ντομινίκ Μπισερό

Το θέμα του ΟΣΕ κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας με τον Γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ Μπισερό, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρέππας, σημειώνοντας ότι οι Γαλλικοί Σιδηρόδρομοι, είναι μια εταιρεία πολύ γνωστή σε όλο τον κόσμο για την ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών που προσφέρει.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο Γάλλος Υπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της Κυβέρνησής του για μια πολύ πιο στενή συνεργασία μεταξύ των Γαλλικών και Ελληνικών Σιδηροδρόμων, τόσο όσον αφορά στην υποδομή, στο δίκτυο και στον εκσυγχρονισμό του και όσο αφορά επίσης τη συνεργασία στον τομέα της εκμετάλλευσης, των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, στις μεταφορές δηλαδή, εμπορευματικές και επιβατικές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης και για την αξιοποίηση των σταθμών και της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι.

Κατά τον κ. Ρέππα η συνεργασία αυτή μπορεί να επεκταθεί και στον τομέα των κατασκευών, με τη συνεργασία της ΕΡΓΟΣΕ με την αντίστοιχη γαλλική εταιρεία, για έργα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός ΥΜΔ υπενθύμισε ότι επίκειται η ανακοίνωση του προγράμματος εξυγίανσης των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, το οποίο, όπως είπε, είναι μια καλή αφετηρία που προκαλεί το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών ή ξένων κρατών και πιστεύω ότι η Γαλλία και οι Γαλλικοί Σιδηρόδρομοι μπορεί να αποτελέσουν ένα ιδεώδη συνεργάτη, εταίρο των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, στην πορεία τους προς την εξυγίανση και την ανάπτυξη.

Στη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν τη συνεργασία στους τομείς των αστικών συγκοινωνιών, της οδικής ασφάλειας, καθώς και στον γενικότερο τομέα των μεταφορών, όπου ο κ. Ρέππας ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο και το αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη, για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, τους αυτοκινητόδρομους στην περιοχή της Αθήνας, τη νέα γραμμή Μετρό αλλά και άλλα, μικρότερης εμβέλειας, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο κ. Μπισερό επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των Γάλλων για συνεργασία στον τομέα των σιδηροδρόμων, καθώς και για άλλα ζητήματα, όπως το άνοιγμα και ο εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων και της εναέριας κυκλοφορίας, οι αυτοκινητόδρομοι, οι γραμμές του Μετρό και του Τραμ και άλλα.