Τεστ καταλληλότητας στελεχών από τον επόπτη

Σε έλεγχο καταλληλότητας από την εποπτική αρχή θα υπόκεινται εφεξής τα διευθυντικά στελέχη και τα πρόσωπα των ασφαλιστικών εταιρειών που καλύπτουν θέσεις ευθύνης , όπως οι αναλογιστές, οι διευθυντές εσωτερικού ελέγχου, οι διαχειριστές κινδύνου, ακόμα και οι διευθυντές υποκαταστημάτων, η δραστηριότητα των οποίων επηρεάζει καθοριστικά τη λειτουργία της επιχείρησης. 

Αυτό προβλέπει σχέδιο απόφασης της Επ.Ε.Ι.Α, που δόθηκε προς διαβούλευση στη δημοσιότητα, προκειμένου οι εταιρείες να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης οι εταιρείες υποχρεούνται εφεξής να συντάσσουν «Πολιτική Καταλληλότητας» καθώς και «Έκθεση Αξιολόγησης» των στελεχών που θεωρούνται «υπεύθυνα πρόσωπα». 

Η έκθεση θα πρέπει να έχει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και να υποβάλλεται στη συνέχεια και εντός 10 ημερών στην Επ.Ε.Ι.Α. , ενώ ως έναρξη ημερομηνίας εφαρμογής της πολιτικής αυτής ορίζονται οι 4 μήνες από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης. 

Η «πολιτική καταλληλότητας» και η «έκθεση αξιολόγησης» θα περιλαμβάνει την περιγραφή των αρμοδιοτήτων που έχουν τα «υπεύθυνα πρόσωπα», τα κριτήρια που εφαρμόζει η επιχείρηση για την επιλογή αυτών των προσώπων, καθώς και τις διαδικασίες που ακολουθεί για την επιλογή ή την αντικατάστασή τους.

Σύμφωνα με τον ορισμό της Επ.Ε.Ι.Α. «υπεύθυνο πρόσωπο» είναι κάθε πρόσωπο που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα και στο οποίο παρέχεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης ή του υποκατάστατου οργάνου του, εξουσιοδότηση για τη διενέργεια επιχειρηματικών πράξεων με αντικείμενο τρέχουσες λειτουργίες της επιχείρησης. 

Διευθυντικά καθήκοντα μπορεί να ασκεί και υπάλληλος της επιχείρησης ο οποίος δεν φέρει τίτλο ενδεικτικό της ιδιότητας του, αλλά αναγνωρίζεται η αρμοδιότητα επιβολής πολιτικών ή λήψης αποφάσεων που έχουν επίπτωση στο σύνολο ή σε ένα σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Επίσης ως υπεύθυνο πρόσωπο ορίζεται ο αναλογιστής, ο υπεύθυνος εσωτερικού μεταβλητού κεφαλαίου, ο υπεύθυνος εσωτερικού ελέγχου, ο υπεύθυνος διαχειριστής κινδύνων, ο υπεύθυνος για την αναφορά συναλλαγών που θεωρούνται ύποπτες για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, καθώς και όποιο πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες για ένα υποκατάστημα εποπτευόμενης επιχείρησης, οι δραστηριότητες του οποίου μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο σύνολο ή σε ένα μέρος των εργασιών της εποπτευόμενης επιχείρησης ή της χρηματοοικονομικής της κατάστασης είτε άμεσα είτε έμμεσα.