Σχέδιο διάσωσης για την Πρώτη Ασφαλιστική

Θετικά φαίνεται πως εξελίσσεται η προσπάθεια της ομάδας των τεσσάρων διαμεσολαβούντων να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και τελικά να διασώσουν την Πρώτη Ασφαλιστική, λαμβάνοντας για το σκοπό αυτό δάνειο από την Proton Bank.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, συνεδρίασε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και αποφάσισε να ορίσει για την εταιρεία πρόγραμμα βραχυχρόνιας χρηματοδότησης που θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Επ.Ε.Ι.Α. όρισε ως προθεσμία την 31η Ιουλίου προκειμένου η Πρώτη Ασφαλιστική να καλύψει τα πρώτα 15 εκατ. ευρώ των κεφαλαιακών της ανοιγμάτων, με ισόποσο δάνειο το οποίο θα λάβουν οι τέσσερις διαμεσολαβούντες, όπως και να αλλάξει η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της.
 
Η Επ.Ε.Ι.Α. γνωστοποίησε επίσης στους άμεσα εμπλεκόμενους ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εξετάσει τις ενστάσεις της Πρώτη Ασφαλιστική για το συνολικό κεφαλαιακό της άνοιγμα, και όποια διαφορά προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί έως το τέλος του έτους, οπότε και η φερεγγυότητα της εταιρείας θα κριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ήδη από την 1η Νοεμβρίου θα έχει αναλάβει την εποπτεία του κλάδου.
 
Πλέον, η Επ.Ε.Ι.Α. καλείται να συντάξει συμπληρωματική έκθεση ελέγχου ώστε να προσδιορίσει το τελικό ποσό το οποίο θα κληθεί να καλύψει η εταιρεία.
 
Πηγές του Insurnace World αναφέρουν ότι από τον πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το άνοιγμα ήταν της τάξης των 22 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό το οποίο αμφισβητήθηκε από την εταιρεία, οπότε τα περιουσιακά της στοιχεία επανεξετάζονται από την Επ.Ε.Ι.Α..
 
Σημειώνεται ότι αν τελικά η Πρώτη Ασφαλιστική παραμείνει στη «ζωή», θα είναι η μόνη ασφαλιστική εταιρεία του ομίλου Ασπίς που θα έχει επιβιώσει.