Εξετάσεις διαμεσολαβούντων: Βελτίωση αποτελεσμάτων με μείωση συμμετοχών

Με βελτίωση των ποιοτικών δεδομένων, αλλά και με μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων, πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες εξετάσεις των διαμεσολαβούντων στην ιδιωτική ασφάλιση που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Σάββατο 5 Ιουνίου.

Συνολικά 590 νέοι διαμεσολαβούντες (ασφαλιστικοί σύμβουλοι, συντονιστές, πράκτορες και μεσίτες), εισέρχονται στον κλάδο μετά την επιτυχία τους στις εξετάσεις.

Με βάση τα αποτελέσματα, χαρακτηριστικό των εξετάσεων αυτών, ήταν η βελτίωση του συνολικού ποσοστού επιτυχίας σε σχέση με την προηγούμενη εξεταστική περίοδο που έγινε στις αρχές Μαρτίου. Το ποσοστό επιτυχίας και για τις τέσσερις κατηγορίες ανήλθε σε 78,2%, έναντι 74,3% το προηγούμενο τρίμηνο.

Αν και η θεματολογία ήταν διαφορετική, πιο «διαβασμένοι» με βάση τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν οι πράκτορες όπου το ποσοστό των επιτυχόντων ανήλθε στο 81,5%. Ακολούθησαν οι μεσίτες με 78,8%, οι συντονιστές με 78,3% και οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι με 77,8%. Η βάση επιτυχίας ως γνωστόν έχει οριστεί στο 50%.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, ήταν η μείωση κατά 29,2% του αριθμού των συμμετεχόντων που συνολικά ανήλθαν σε 755 άτομα, από 1.067 που ήταν το Μάρτιο. Στη μείωση αυτή συνέβαλλαν περισσότερο οι συντονιστές και οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι (-36,8% και -30%, αντίστοιχα). Η υποχώρηση στους πράκτορες ανήλθε σε 21,6%, ενώ σχετική σταθερότητα υπήρξε στην περίπτωση των μεσιτών (-2,9%).

Είναι γεγονός, ότι εδώ και καιρό επισημαίνεται από παράγοντες της αγοράς, η μείωση του ρυθμού στις «στρατολογήσεις» νέων συνεργατών. Ίσως ήρθε η στιγμή να δούμε πιο μικρούς σε όγκο αριθμούς, αλλά ταυτόχρονα, διαμεσολαβούντες με υψηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του επαγγελματισμού, που τόσο ανάγκη έχει η αγορά. Κάτι που φυσικά, κάθε άλλο παρά αρνητική εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί. Καλό θα είναι  ωστόσο, να δούμε αν η τάση αυτή αποκτήσει πιο διαχρονικά και μονιμότερου χαρακτήρα χαρακτηριστικά.

Κατά τα άλλα και σε αυτές τις εξετάσεις, οι περισσότερες συμμετοχές (608), ανήκαν στην κατηγορία των ασφαλιστικών συμβούλων (868 ήταν τον Μάρτιο). Ακολούθησαν οι συντονιστές (60 έναντι 94, αντίστοιχα), οι πράκτορες (54 από 90) και οι μεσίτες με 33 άτομα από 34 τον Μάρτιο.

Η αποχή ανήλθε σε 11,6% επί του συνόλου των ατόμων που είχαν δηλωθεί. Την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, είχε ο κ. Νικόλαος Βιολάκης στην κατηγορία των πρακτόρων που άγγιξε το «άριστα» με ποσοστό 97,5%.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρία εξεταστικά κέντρα: Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ), στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Ε.Π.Ι).

Δείτε σχετικά με τις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 5 Ιουνίου 2010:

Αποτελέσματα των εξετάσεων για Ασφαλιστικούς Συμβούλους
Αποτελέσματα των εξετάσεων για Συντονιστές
Αποτελέσματα των εξετάσεων για Πράκτορες
Αποτελέσματα των εξετάσεων για Μεσίτες

Ερωτήσεις και πρότυπες απαντήσεις Ασφαλιστικών Συμβούλων
Ερωτήσεις και πρότυπες απαντήσεις Συντονιστών
Ερωτήσεις και πρότυπες απαντήσεις Πρακτόρων
Ερωτήσεις και πρότυπες απαντήσεις Μεσιτών