Τράπεζες vs Ασφαλιστικές και στην Γερμανία

της Ελενας Ερμείδου

Ο πόλεμος του εμπορίου, η αβεβαιότητα για το  Brexit, οι διαδηλώσεις,τα αρνητικά επιτόκια ήταν τέσσερα  σημεία που κυριάρχησαν και σημάδεψαν  τις αγορές κα τις αποφάσεις των επενδυτών / αποταμιευτών το 2019 στο κόσμο. Διαφορετικό, ωστόσο ήταν το κλίμα των αγορών στην Γερμανία και Γερμανούς επενδυτές – αποταμιευτές, σύμφωνα με έρευνα της Allianz.

Αυτό οφείλεται στη έκρηξη της χρηματαγοράς, η οποία κλείδωσε την μεγαλύτερη ανάπτυξη της χιλιετίας. Σύμφωνα με τα στατιστικά οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι – περιουσιακά στοιχεία των Γερμανών – τραπεζικές καταθέσεις, μετοχές, τα ομόλογα, τα κεφάλαια και τίτλοι ασφάλισης υπολογίζεται να έχουν αυξηθεί  6,7% ή 400 δισεκατομμύρια ευρώ., στα 6,4 τρισεκατομμύρια συνολικά για το 2019.

Το ένα τρίτο αυτής της αύξησης οφείλεται σε μεταβολές στην αξία του χαρτοφυλακίου. Ταυτόχρονα, στην αύξηση των αποταμιεύσεων που χτύπησαν το νέο ρεκόρ των 260 δισεκατομμυρίων συνέβαλλε η καλή κατάσταση στην αγορά εργασίας με την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, αλλά και ένα υψηλό ποσοστό αποταμίευσης 11%.

Είναι η ανάπτυξη όπως φαίνεται;

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι όπως δείχνουν. Περισσότερο από το ήμισυ των νέων εισροών αποταμιεύσεων πήγαν στις τράπεζες. Ολες οι άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων κατέγραψαν, αντίθετα ελαφρά χαμηλότερες εισροές σε σύγκριση με το 2018, καταδεικνύοντας ότι η συζήτηση για τα αρνητικά επιτόκια και τα τέλη τραπεζών δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους γερμανούς. Η ρευστότητα και η ασφάλεια παραμένουν, αναμφισβήτητα σε σημαντικά επίπεδα.

Η χρηματιστηριακή αγορά έτρεξε πιο γρήγορα από τους Γερμανούς αποταμιευτές

Ενώ η γερμανική χρηματιστηριακή αγορά αυξήθηκε κατά 260% από το χαμηλό σημείο στις αρχές του 2009, τα νοικοκυριά επένδυσαν μόνο 100 δισεκατομμύρια απευθείας σε μετοχές κατά την ίδια περίοδο – έναντι 980 δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, 800 εκατομμυρίων σε ασφαλιστικές , και ακόμη 160 ευρώ σε funds (από τα οποία, ωστόσο, λιγότερο από το 20% εισήλθαν σε καθαρά μετοχικά κεφάλαια).  Κατά συνέπεια, οι τραπεζικές καταθέσεις διαμορφώνονται σε 2,6 τρισεκατομμύρια ευρώ, το 40% των συνολικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων .

Ενώ, τα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να έχουν αυξηθεί 4,7% το 2019, στα υψηλότερα επίπεδα εικοσαετίας, αυτό δεν σημαίνει πιστωτική ανάπτυξη, αντίθετα σημαίνει ακριβότερες τιμές στην αγορά ακινήτων.

Ετσι εξηγείται και η άνοδος των τραπεζικών δεικτών ωστόσο δεν σημαίνει ανάπτυξη σημειώνει η Allianz, εφιστώντας την προσοχή των νοικοκυριών, θυμίζοντας την εικόνα της Ελλάδας με τις τράπεζες και τις αγορές ακινήτων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*