back to top
19.7 C
Athens
Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025

Το έτος άλλαξε, η ασφαλιστική αγορά άλλαξε ;

Της Ελενας Ερμείδου

Το 2019 είναι πίσω μας, το 2020 μπροστά μας. Ετος αλλάξαμε, την έλευση του γιορτάσαμε, όλα τα κάναμε, ένα πράγμα απομένει, να κάνουμε, μιλώντας για τον κλάδο, να δούμε να αλλάζει η ασφαλιστική αγορά και να το ‘γιορτάσουμε’.

- Advertisement -

Θα μου πείτε, τι μπορεί να αλλάξει μέσα στο 2020, αφού το Solvency II και η IDD έγιναν νόμος του κράτους, ο γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων προχωρά, τα PRIPs έρχονται, η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, έχοντας την στήριξη των Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, των Συλλόγων, των Φορέων και των Ενώσεων οργανώνεται και συσπειρώνεται. Αρα, εδώ τώρα έχουμε να κάνουμε με προσαρμογές, … τι μένει να αλλάξει μέσα στο 2020;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ, η κουλτούρα, η αντίληψη των πραγμάτων. Και αυτό είναι δύσκολο, γιατί για να αλλάξεις κουλτούρα πρέπει να ξέρεις τι σου γίνεται.

- Advertisement -

Και, εδώ προκύπτει ένα ερώτημα: αλλάζεις την κουλτούρα και την φιλοσοφία ενός οργανισμού ή ενός κλάδου με εκπαίδευση ή με αλλαγή προσώπων; Το ερώτημα αυτό δυσκολεύομαι να το απαντήσω. Για να το απαντήσει κάποιος πρέπει πολύ καλά να ξέρει τις εσωτερικές λειτουργίες και την δομή μίας επιχείρησης.

Μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι η αγορά αυτή χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας για να πετύχει τους στόχους της και να αξιοποιηθούν οι κόποι και οι προσαρμογές του κλάδου στους νέους εποπτικούς κανονισμούς, για τους οποίους η ίδια η αγορά παραδέχεται ότι σχεδιάστηκαν για να την αναβαθμίσουν.

Βλέπεις,  μπορεί να μένεις ή να δουλεύεις σε ένα πολύ μοντέρνο, ακριβοπληρωμένο και καλοσχεδιασμένο χώρο, να έχεις όλα τα εργαλεία στο τραπέζι, στο ντουλάπι, στο αρχείο σου, να έχεις στήριξη και χρηματοδότηση,  και παρά ταύτα, να μην μπορείς να γράψεις νούμερα, να μην μπορείς να βγεις στην αγορά και να πλησιάσεις κόσμο.  Και, αν και τα στελέχη που έχεις επιλέξει για να προβάλλουν τα προϊόντα και να κάνουν πωλήσεις αντί να τις αυξήσουν τις χάνουν, παρά που πέφτει το χρήμα, τότε κάτι δεν πάει καλά με την αντίληψη της πραγματικότητας που έχεις .

Και για να μην γίνει παρανόηση δεν χρειάζονται ψυχολογικές αναλύσεις και εκπαίδευση τύπου coaching, αυτά δεν κάνουν τίποτα και μάλλον μπορεί να σε κάνουν και χειρότερο, αν στο μέτρημα δεν ξέρεις το ένα και ένα κάνουν δύο, αν δεν βγεις στο δρόμο να καταλάβεις από πού φυσάει ο άνεμος  για να στρέψεις τα πανιά και κυρίως, όταν πας να καταστρώσεις σχέδια και βγαίνεις να μιλάς να ξέρεις τις πραγματικές ανάγκες σου και τις ανάγκες των άλλων.

Η αγορά, ο κλάδος δεν είναι μόνο ότι χρειάζεται νέους ανθρώπους στην διαμεσολάβηση, χρειάζεται πραγματικούς ηγέτες, που δεν θα έχουν υπεροψία γιατί αυτό δείχνει έλλειψη εμπειριών και συνάφεια, ηγέτες που θα δίνουν κατευθύνσεις και μπορούν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους για να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς και θα είναι πιο απλοί και πιο λειτουργικοί. Γιατί αυτό σημαίνει ηγέτης. Στην Ελλάδα έχει γίνει μία παρανόηση ή θα έλεγα υποβάθμιση του ρόλου του.

Οπώς ούτε με τους πυλώνες και το συνταξιοδοτικό χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία είναι παραδείγματα, έτσι και τώρα εδώ.

Διαλέξτε και πάρτε, για όλους υπάρχει δρόμος ανοιχτός.

Καλή χρονιά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φορολογικό νομοσχέδιο: Έμφαση σε οικογένειες, νέους και περιφέρεια

Η μεταρρύθμιση δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ασφαλιστική αγορά, καθώς ανοίγει δυνατότητες ανάπτυξης προϊόντων και ενισχύει τη ρευστότητα

Ο Όμιλος Belron® χαιρετίζει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας για απεριόριστη πρόσβαση σε δεδομένα οχημάτων

Τέταρτη δικαστική επιτυχία του Ομίλου για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή δευτερογενή αγορά αυτοκινήτου

Ψηφιακό ευρώ: Νέα φάση για την τεχνική ετοιμότητα – ευκαιρίες και για την ασφαλιστική αγορά

Το ψηφιακό ευρώ θα δώσει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα για «έξυπνες» ασφάλειες, που ενεργοποιούνται και εκκαθαρίζονται αυτόματα μέσω ψηφιακών συμβολαίων

Φορολογική ανάσα με προοπτική για την ασφαλιστική αγορά

Η αύξηση του καθαρού εισοδήματος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της ζήτησης σε σειρά ασφαλιστικών προϊόντων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο πιο επικίνδυνος μήνας και η πιο θανατηφόρα μέρα στους ελληνικούς δρόμους

Αναλύοντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Apeiron Insurance Project αποκαλύπτει τους καθοριστικούς παράγοντες οδικής ασφάλειας

10th Business Forum Greece-Sweden | Crosscurrents: Policy, Power, Innovation

Tο 10ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας επισφράγισε για άλλη μια χρονιά τη μακρόχρονη σύμπραξη των δύο χωρών, αναδεικνύοντας νέες ευκαιρίες

Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ

Τι θα διαβάσετε στο ΧΡΗΜΑ Week που κυκλοφορεί την Τετάρτη 12/11, με τίτλο: «Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ»

Η γήρανση «φρενάρει» την ανάπτυξη: Προειδοποίηση ΟΟΣΑ για απώλεια 14% του ΑΕΠ έως το 2060

Οι οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές καλούνται να αναπροσαρμοστούν στις νέες δημογραφικές πραγματικότητες

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα Metron Analysis για το ΕEA: Απαισιοδοξία επικρατεί στις νεότερες ηλικίες για την πορεία της χώρας

Τα ευρήματα προβληματίζουν και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις, τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου

ΦΡΟΝΤΙΖΩ: Δωρεάν φροντίδα για ηλικιωμένους με χρόνια νοσήματα στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διά ζώσης συνεδρίες αλλά και εξ αποστάσεως φροντίδα

Ημερίδα για την ELD συνδιοργανώνουν στις 17/11 οι ασφαλιστικές ενώσεις Ελλάδας και Ιταλίας

Δείτε το πρόγραμμα της διαδικτυακής εκδήλωσης και κάντε την εγγραφή σας

Ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιούς Μακροζωίας: Επιστήμη, πρόληψη και ευεξία για ένα βιώσιμο μέλλον

Σκοπός του νέου φορέα, η παραγωγή γνώσης, η διαμόρφωση νέων προτύπων πρόληψης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Ρεκόρ σημείωσαν τα αποτελέσματα 3μήνου-9μήνου της Allianz – Βίντεο

Πλέον η εταιρεία αναμένει λειτουργικά κέρδη τουλάχιστον €17 δισ. για το σύνολο του έτους