Groupama Φοινιξ: σημαντικά πορίσματα από μελέτη για την ασφάλιση

Πιστή στις αξίες που τη διέπουν – υπευθυνότητα, επαγγελματισμός και συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι – η Groupama Φοίνιξ υποστήριξε πρόσφατα την έκδοση μελέτης του N.Γ. Πειρουνάκη, καθηγητή Οικονομικών & Ασφαλιστικής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College), με θέμα την κοινωνική και ιδιωτική ασφάλιση.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η ανάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα (ΚΑΣ) και της μελλοντικής του εξέλιξης σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται προκειμένου να επιβιώσει το σύστημα, καθώς και ο συμπληρωματικός ρόλος που μπορεί να παίξει η ιδιωτική ασφάλιση σε σχέση με ένα διαφοροποιημένο ΚΑΣ, αποτελούν τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η εξέλιξη του ελληνικού κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα σε μια περίοδο όπου η κοινωνική ασφάλιση αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, κυρίως λόγω των δημογραφικών αλλά και των νομοθετικών εξελίξεων.

Ενδεικτικά, κάποιο από τα πορίσματα της μελέτης αναφέρει ότι δεν υπάρχει λύση του ελληνικού κοινωνικοασφαλιστικού ζητήματος χωρίς άμεση έναρξη (εντός του 2010) μείωσης παροχών και αύξηση ορίου ηλικίας στα 65. 

Επίσης, οι λόγοι που εμποδίζουν την εξέλιξη του συστήματος, με βασικότερο το δημογραφικό, είναι επίσης η δημοσιονομική κατάσταση και προοπτική, καθώς και οι προβλεπόμενοι χαμηλοί ρυθμοί της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Στα συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάζονται, τέλος, προτεινόμενες λύσεις για τη μείωση της δαπάνης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, καθώς και κάποιες πρόσθετες αναγκαίες παραμετρικές αλλαγές.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Απριλίου του ειδικού ένθετου Ιδιωτική Ασφάλιση και παρουσιάστηκαν στα δίκτυα της εταιρείας την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010.