Jochen Messemer: «Στόχος η πεντάδα για τη Victoria»

Σε πορεία ισχυρής ανάπτυξης βρίσκεται η Victoria που υπεραποδίδει σε σχέση με το μέσο ρυθμό ανόδου του ομίλου ERGO διεθνώς. Φιλοδοξία της εταιρείας, είναι να μπει στην πρώτη πεντάδα της ελληνικής αγοράς, τονίζει σε συνέντευξή του στο iw, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ERGO International AG, Dr. Jochen Messemer.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς είναι εξαιρετικής σημασίας,  Ο όμιλος θα εστιάσει πολύ στο μη ζωικό κομμάτι τα επόμενα ένα – δύο χρόνια στην ελληνική αγορά, όπου επί του παρόντος δεν επιθυμεί να επεκταθεί στους κλάδους Ζωής και Υγείας.

Οι επιτυχίες μάλιστα της Victoria, χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα στις διοικήσεις άλλων χωρών. Η εταιρεία επιθυμεί να ενισχύσει το δίκτυο πωλήσεών της στην ελληνική αγορά, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα των ασφαλιστικών συμβούλων που δουλεύουν μαζί της.

Ο  Dr. Messemer δηλώνει δυσαρεστημένος από την επικοινωνία Γερμανίας – Ελλάδας τους τελευταίους μήνες και θεωρεί ότι δεν υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα από τη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα απέναντι στη χώρα μας.

Συνέντευξη:

iw? Δώστε μας μια εικόνα του ομίλου της ERGO, από πλευράς οικονομικών στοιχείων. Ποια η παρουσία της ERGO διεθνώς;

J. Μ.: Ας δούμε μια εικόνα για το ποια είναι η ERGO και ποια είναι τα δυνατά μας σημεία.

Είμαστε από τους μεγαλύτερες ομίλους, με ασφάλιστρα που το 2009 ανήλθαν σε 19 δισ. ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει παρουσία σε 30 χώρες. Έχουμε μεταξύ άλλων, εταιρείες στο χώρο των Γενικών όπως η Victoria, με πολλά χρόνια παρουσίας στην αγορά.

Από το συνολικό μέγεθος ασφαλίστρων, οι διεθνείς δραστηριότητες αντιστοιχούν περίπου σε 4 δισ. ευρώ και ρυθμό ανάπτυξης που τα τελευταία χρόνια ανήλθε σε ποσοστό 8% – 10%. 

Jochan Messemer, ERGOΤα τελευταία δύο έτη, ήταν δύσκολα για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Είχαμε συνολικά θετικά αποτελέσματα, που ήταν όμως αρνητικά στις διεθνείς μας δραστηριότητες. Κύρια αιτία ήταν τις διαγραφές (right offs) γιατί αποφασίσαμε στις χώρες που είχαμε κάνει εξαγορές σε κάποιο επίπεδο τιμών, να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία, καθώς θεωρήσαμε ότι λόγω της πτώσης στην οικονομική δραστηριότητα, ήταν πιο δίκαιο να κάνουμε κάτι τέτοιο. 

Αυτό αποτελεί μία διαδικασία που δεν μπορεί να γίνεται όπως είναι φυσικό σε επαναλαμβανόμενη βάση.
Σε λειτουργικό επίπεδο πάντως, είμαστε κερδοφόροι.

iw? Ποια η άποψη σας για τον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς και στην Ελλάδα; Πόσο επηρεάζει η οικονομική κρίση και ποιες είναι οι προοπτικές;

J. Μ.: Θα αναφερθώ σε Ευρώπη και Ασία όπου και εστιάζουμε τις δραστηριότητές μας. Γενικότερα, παραμένουμε πολύ αισιόδοξοι για τον ασφαλιστικό κλάδο, κάτι που ισχύει και για την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, όπου συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, η ασφαλιστική διείσδυση, όπως τυπικά εκφράζεται με τη σχέση ασφαλίστρων / ΑΕΠ, είναι αρκετά χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει μεγάλη ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα.

Παράλληλα και σε συνδυασμό με την χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση, υπάρχει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη στην Ασία. Εστιάζουμε ειδικότερα, στις μεγάλες αγορές της Κίνας και της Ινδίας (είμαστε τέταρτοι εκεί στο μη ζωικό κομμάτι, ενώ έχουμε μη ζωική εταιρία επίσης στην Κορέα).

Στην Ανατολική Ευρώπη είμαστε πολύ δυνατοί στην Πολωνία, την Αυστρία και έχουμε επίσης παρουσία σε χώρες όπως η Σλοβενία και η Ρουμανία.

Στην Ελλάδα η ασφαλιστική διείσδυση είναι στο 1/3 των 50 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών (περίπου 2%, έναντι 6,6% στην ευρωπαϊκή αγορά, που στις 50 μεγαλύτερες χώρες φτάνει στο 7%. Άρα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης.Σχετικά με το θέμα της κρίσης και τη δραστηριοποίηση στο ζωικό και μη ζωικό κομμάτι, είμαστε ευτυχείς που στην Ελλάδα δραστηριοποιούμαστε στο δεύτερο και διεθνώς τείνουμε να είμαστε περισσότερο μη ζωικοί. Βέβαια, κάνουμε και Ζωή κυρίως στα πλαίσια του bancassurance διεθνώς.

Στο μη ζωικό κομμάτι, βλέπουμε ότι υπάρχει προοπτική ανάπτυξης στην Ελλάδα. Στην περίπτωση της κατοικίας για παράδειγμα και στα πλαίσια της κρίσης, η αξία της κάλυψης μεγαλώνει, καθώς αν συμβεί κάτι, δε θα υπάρχει η δυνατότητα από την πλευρά του εισοδήματος να αποκαταστήσει τη ζημιά. Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι τείνουν να προστατέψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, κάτι που γίνεται ακόμα πιο έκδηλο στα πλαίσια της κρίσης.

Jochan Messemer, ERGOΊσως τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη στην ελληνική αγορά να μην ήταν στα επίπεδα που είχαμε προβλέψει, αλλά αυτό δεν ισχύει για τη Victoria. Έκανε μια θαυμάσια συμφωνία συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς που μας δίνει μεγάλη ώθηση και δεύτερον βλέπουμε ότι σε περιόδους κρίσης οι εύρωστες εταιρείες είναι πολύ ελκυστικές από τους καταναλωτές και τα δίκτυα. Αυτό ισχύει με τη Victoria που είχε μεγάλη ανάπτυξη, είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα των εταιρειών και φιλοδοξούμε να μπει στην πεντάδα τα επόμενα δύο χρόνια.

iw? Ως μεγάλος όμιλος ποια η άποψη για την ελληνική οικονομία και για τον ασφαλιστικό κλάδο ειδικότερα; Πιο συγκεκριμένα η Γερμανία τήρησε μια στάση που είναι γνωστή τελευταία απέναντι στην Ελληνική οικονομία. Εσείς ως γερμανικός όμιλος επηρεάζεστε για τις επενδύσεις σας στη χώρα μας;

J. Μ.: Πρώτα απ’ όλα, θεωρούμε τους εαυτούς μας ότι είμαστε μια διεθνής εταιρεία με έδρα τη Γερμανία, αλλά όχι γερμανική. Είμαι προσωπικά εξαιρετικά δυσαρεστημένος με την επικοινωνία μεταξύ Γερμανίας – Ελλάδας τους τελευταίους μήνες.
Η Γερμανία δεν πιστεύω ότι είναι αρνητική απέναντι στην Ελλάδα γενικότερα.
 
Ίσως ένα από τα λάθη που κάναμε είναι ότι όλοι μας δεν εκτιμήσαμε όσο θα έπρεπε την αντίδραση των κεφαλαιαγορών. Μας πήρε χρόνο να το αντιληφθούμε. Θα ήθελα εδώ να πω και κάτι ακόμα: Καταλαβαίνω τη δυσκολία για την Ελλάδα. Χτυπήθηκε πρώτη από την κρίση και τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες είναι στο σύνολό τους αρνητικά. Θα έλεγα ότι οι Έλληνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στην Ευρώπη, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα.

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για κάθε χώρα, είναι να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και αυτό, σε συνδυασμό με την προσπάθεια ελέγχου του κόστους.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει πρόβλημα. Ένα από τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη όμως, είναι το ποσοστό του ελλείμματος. Επίσης, έχουμε γενικότερα, ένα πρόβλημα με την διαφάνεια στην Ευρώπη όταν πρόκειται  για αριθμούς, που δημοσιεύονται και πρέπει κανείς να τα παρατηρεί πολύ προσεκτικά. Αυτό αφορά πολλές χώρες, ενώ υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως είναι το χρέος και η ανεργία.

Νομίζω, ότι η Ελλάδα έχει τώρα το πλεονέκτημα  της “ιδιαιτερότητας”, καθώς έχει την εγγύηση ότι και άλλες χώρες μπορούν να βοηθηθούν. Η Ελλάδα πήρε σωστά μέτρα. Αισθάνομαι σεβασμό για τα μέτρα που έλαβε, γιατί αν τα ίδια μέτρα και με τον ίδιο αντίκτυπο είχαν λάβει η Γερμανία, η Ιταλία ή η Γαλλία, δεν μπορώ να προβλέψω τις αντιδράσεις.

Επειδή υπήρξε μία κακή συνεννόηση μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, δεν νιώθω ότι υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα τουλάχιστον από την επιχειρηματική κοινότητα στη Γερμανία. Είναι τόσες πολλές οι γερμανικές εταιρείες, που έχουν επενδύσει εδώ, τόσοι εργαζόμενοι  και δεν υφίσταται κανένας λόγος να υπάρχει αρνητικότητα. Μάλιστα, αν τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα, θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες για την Ελλάδα.

Έχουμε ανάγκη να δούμε τη στάση της κυβέρνησης όπως και στη Γερμανία  και σε άλλες χώρες. Πέρα όμως από τη στάση των κυβερνήσεων, πρέπει να ενισχύσουμε την ανάπτυξη.Αντιλαμβάνομαι, ότι μπορεί να είναι σκληρά τα μέτρα, υπάρχουν όμως μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Πιστεύω δε, ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τη ανάληψη παρόμοιων ενεργειών.

iw? Ποια τα σχέδια για το άμεσο μέλλον σε επίπεδο ομίλου και για την ελληνική αγορά ειδικότερα; Και να προσθέσω ειδικά για την ελληνική αγορά, αν εξαιτίας της πολύ καλής πορείας της Victoria, υπάρχει σκέψη επέκτασης και στον κλάδο Ζωής και Υγείας, όπως κάνουν άλλες πολυεθνικές εταιρίες στην Ελλάδα;

J. Μ.: Ας ξεκινήσω από το τελευταίο. Πιστεύουμε πολύ στην εστίαση και γι’ αυτό εστιάζουμε στο χώρο των Γενικών ασφαλειών. Πιστεύω ότι η μισή ελληνική αγορά, όπως αντιστοιχεί στον κλάδο Ζωής και Υγείας και με το πολιτικό περιβάλλον να είναι ρευστό, δεν είναι στην κατάσταση που θα θέλαμε προκειμένου να αναπτύξουμε σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Για το λόγο αυτό, έχουμε αποφασίσει τα επόμενα ένα – δύο έτη, να εστιάσουμε παρά πολύ στο μη ζωικό κομμάτι. Επιθυμούμε επίσης, η συνεργασία μας με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι επιτυχής, όπου και χρειάζεται πολύ μεγάλη διοικητική προσοχή και δε θα θέλαμε να επεκταθούμε επί του παρόντος στη Ζωή και στην Υγεία.

Όσον αφορά τα σχέδιά μας, για την Ελλάδα ενδιαφερόμαστε να προσελκύσουμε περισσότερους πωλητές. Κάτι που βλέπουμε ότι λειτουργεί πολύ καλά, καθώς διαπιστώνουμε ότι όχι μόνον οι πελάτες, αλλά και οι πωλητές μας αντιμετωπίζουν θετικά.

Για εμάς, το να αγοράσουμε μια ασφαλιστική εταιρεία απλά για να πάρουμε έναν όγκο παραγωγής, δεν έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί πρέπει να πληρώσεις στη συνέχεια, το τίμημα της εναρμόνισης, προσαρμογής, κλπ, Έτσι, η οργανική ανάπτυξη είναι σημαντική για εμάς, με την ενίσχυση της δύναμης των πωλήσεών μας.

Να σημειώσω, ότι στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, επεκτεινόμαστε στο bancassurance. Είναι για εμάς χώρος μεγάλης σημασίας, στα πλαίσια του οποίου δραστηριοποιούμαστε επίσης, στον κλάδο Ζωής

Jochan Messemer, ERGOΕπεκτεινόμαστε δε και σε άλλες χώρες στην ίδια γεωγραφική περιοχή, όπως στη Ρουμανία μέσω του bancassurance. Ενισχύουμε επίσης την παρουσία μας στην Ασία, όπως στην Ινδία, όπου έχουμε δραστηριότητα στο μη ζωικό κομμάτι και σχεδιάζουμε να επεκταθούμε και στον κλάδο Ζωής. 

Παράλληλα, είμαστε σε διαπραγματεύσεις για να εισέλθουμε και στην Κινεζική αγορά.
Σε αυτές τις αγορές χρειάζεται να είναι κανείς προσεκτικός και οι διαδικασίες μπορεί να είναι μακροχρόνιες για να δραστηριοποιηθεί στην αγορά.
Επίσης εξετάζουμε ευκαιρίες και σε άλλες αγορές της περιοχής όπως Ινδονησία, Βιετνάμ, Μαλαισία.

iw? Η στρατηγική σας είναι κοινή ή διαφέρει από χώρα σε χώρα; Τι ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας;

J. Μ.: Γενικά, δραστηριοποιούμαστε σε όλο το φάσμα και παρά το ότι επί του παρόντος εστιάζουμε περισσότερο στο μη ζωικό κομμάτι, περίπου κατά το ήμισυ το χαρτοφυλάκιά μας είναι μοιρασμένο στους δύο κλάδους. Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο, επικεντρώνουμε την παρουσία μας και σε ειδικές / επιμέρους κλάδους (όπως είναι για παράδειγμα ο χώρος του αυτοκινήτου).

Σε επίπεδο δικτύων πωλήσεων, μας ενδιαφέρουν στρατηγικά όλα τα δίκτυα, αλλά εστιάζουμε στους ασφαλιστικούς συμβούλους. Πιστεύουμε ακράδαντα και ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες της κρίσης, ότι οι πελάτες προτιμούν για πιο πολύπλοκα προϊόντα να έχουν ένα σύμβουλό που να είναι σε επικοινωνία μαζί τους και σε συνεχή βάση να φροντίζει τους πελάτες του. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα, στην υψηλή ποιότητα των ασφαλιστικών συμβούλων που δουλεύουν μαζί μας. καθώς τα δίκτυα είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση.

Στην Ελλάδα ειδικότερα, ήμασταν πάντα πολύ επιλεκτικοί στις δραστηριότητες μας. Ειδικά δε, τα τελευταία χρόνια που αυξήθηκε πολύ το χαρτοφυλάκιό μας στο αυτοκίνητο, όπου δραστηριοποιούμαστε πολύ κερδοφόρα. Επίσης, στην Ελλάδα, εξαιτίας και της κατάστασης στο οικονομικό περιβάλλον, δίνουμε μεγάλη προσοχή στο θέμα της διαχείρισης κινδύνου και κάνουμε αυτήν την ανάπτυξη στηριζόμενοι στα δικά μας παραγωγικά δεδομένα.

Χρησιμοποιούμε μάλιστα, την Ελλάδα και ως παράδειγμα στις διοικήσεις άλλων χωρών, γιατί οι ικανότητες που έχουμε εδώ είναι πολύ υψηλές. Για παράδειγμα, η δραστηριοποίηση μας στο χώρο του αυτοκινήτου, παρόλο που γενικά δεν είναι εύκολη, δείχνει, ότι μπορεί να γίνει εδώ με πολύ καλό και αποτελεσματικό τρόπο.

iw? Πιστεύετε ότι υπάρχει τάση περαιτέρω συγκέντρωσης στην ελληνική αγορά;

J. Μ.: Πιστεύουμε στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, στην οποία εκτιμούμε επίσης, ότι θα υπάρξει τάση συγκέντρωσης γιατί υπάρχουν αυστηροί κανόνες στα πλαίσια της Solvency II για τα απαιτούμενα κεφάλαια. Εμείς πάντως, αποδίδουμε πάντα καλά σε περιόδους κρίσης, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όσον αφορά την προοπτική ανάπτυξης,

Ποτέ δε σκεφτήκαμε ως αυτοσκοπό το μερίδιο αγοράς. Πιστεύουμε δε, ότι από τη στιγμή που αναπτυσσόμαστε και αποκτούμε μια καλή θέση στην αγορά, αυτό θα πρέπει να το κάνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό επιτυγχάνεται με υψηλή ποιότητα σε επίπεδο διοίκησης, εξαιρετικά στελέχη, underwriting, δίκτυα. Ακόμα και αν η αγορά τα επόμενα ένα – δύο χρόνια δεν αναπτυχθεί γρήγορα, αυτό δεν αλλάζει το σχεδιασμό μας.

iw? Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία ERGO και VICTORIA εν όψει της εφαρμογής της οδηγίας Solvency II;

J. Μ.: Τα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου που έχουμε είναι από τα πιο δημοφιλή και αυτό που προσπαθούμε τώρα είναι να έχουμε τη σχετική έγκριση των αρχών για αυτά τα μοντέλα.Η εκπλήρωση των απαιτήσεων και κριτηρίων από την πλευρά μας δεν είναι πάντως θέμα που τίθεται προς συζήτηση.

iw? Τι ρυθμούς ανάπτυξης περιμένετε εφέτος διεθνώς;

J. Μ.: Πιστεύω διεθνώς ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί εφέτος στο 8% -10%, κάτι που είναι εφικτό και πράγματι ικανοποιητικό. Τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε αρνητικό αποτέλεσμα και εξαιτίας του συναλλάγματος που εφέτος όπως συμβάλει θετικό.

Θα ήταν εύκολο με προγράμματα ενιαίας καταβολής ασφαλίστρου σε Τράπεζες και με υψηλές προμήθειες να δώσουμε ώθηση στην παραγωγή, αλλά προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πολυκαναλικό μοντέλο μας σε ισορροπία. Στην Ανατολική Ευρώπη, έχουμε τα μισά μας ασφάλιστρα μέσω ασφαλιστικών συμβούλων που δουλεύουν και με άλλες εταιρίες, ενώ σε κάποιες αγορές μέσω αποκλειστικών συνεργατών. Επίσης, σε κάποιες αγορές έχουμε τράπεζες που δουλεύουν πολύ καλά, αλλά γενικά θέλουμε την ισορροπία.