Ένα βήμα πιο κοντά για ΣΔΙΤ στην Υγεία

του Βάιου Κρόκου

Θετική κρίνεται, σε πρώτη ανάγνωση, η βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει μέσα στο 2020, σε πιλοτική φάση αρχικά, ένα μοντέλο ΣΔΙΤ μεταξύ τριών δημόσιων νοσοκομείων και του ιδιωτικού τομέα. Ενδεικτικό των προθέσεων είναι και η σημειολογία να το ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς.

Στις εν λόγω εξελίξεις δυναμικό παρών θέλει να δώσει ο ασφαλιστικός κλάδος όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, με σύγχρονες λύσεις και τεχνογνωσία που κατέχει. Με πτέρυγες, δηλαδή, σε δημόσια νοσοκομεία που θα αναβαθμιστούν και θα παρέχονται υπηρεσίες με χαμηλό ασφάλιστρο.

Παράλληλα, ενόψει και του νέου ασφαλιστικού που αναμένεται τον Ιανουάριο του 2020 – και με το νέο μοντέλο της επικουρικής – θα υπάρχει η δυνατότητα νέων καινοτόμων προϊόντων στην υγεία.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τόσο οι παροχές όσο και η κάλυψη σημαντικών υπηρεσιών μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας συρρικνώνονται διαρκώς.

Παράλληλα, η συμμετοχή του συστήματος στο κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι συνεχώς μειούμενη, γεγονός που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης στον χώρο της υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 2017, η συνολική δαπάνη ανήλθε άνω των 15 δισ. ευρώ, με τα 500 εκ. να προέρχονται από ασφαλιστικές αποζημιώσεις, τα 9,5 δισ ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ, και τα 5 δισ. περίπου από την τσέπη των πολιτών!

Οι ΣΔΙΤ είναι κατά κανόνα μακροχρόνιες συμβάσεις για την εκτέλεση έργων ή παροχή υπηρεσιών, που αξιοποιούν την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα υπό τον αυξημένο εποπτικό ρόλο του δημοσίου τομέα.

Από την άλλη πλευρά, τα προγράμματα των ασφαλιστικών ανανεώνονται, μπαίνουν νέες καλύψεις για πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες καλύψεις και εποπτεύονται από την ΤτΕ. Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει καταθέσει τις προτάσεις του και αναμένει…

Διαβάστε: Την πόρτα του ΕΣΥ χτυπά η ιδιωτική ασφάλιση Υγείας