S&B: Αισιόδοξα μηνύματα από τη διεθνή αγορά

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ το 2009 αντανακλώντας ως επί το πλείστον το χαμηλότερο κατά μέσο όρο επιτόκιο δανεισμού και τη μείωση του μέσου δανεισμού κατά 20 εκατ. περίπου.

«Η χωρίς προηγούμενο διεθνής οικονομική κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2008 εκτυλίχτηκε και εξελίχθηκε πλήρως στη διάρκεια του 2009.  Ξεκινώντας ως κρίση στον τραπεζικό τομέα, από τη μία στιγμή στην άλλη η ύφεση έθιξε δραματικά τις πωλήσεις στη βιομηχανία διεθνώς.» Αυτό υπογράμμισε ο κ. Οδυσσέας Π. Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., κατά την Ετήσια  Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που πραγματοποιήθηκε στα  γραφεία της S&B.

Ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στο ασταθές και αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο «αντιδράσαμε γρήγορα και αποφασιστικά, προσαρμόζοντας τη δραστηριότητά μας στα νέα δεδομένα της αγοράς, διαφυλάσσοντας τη βιωσιμότητα όλων των εταιρειών που απαρτίζουν τον όμιλο της S&B. Πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσουμε τις τιμές πωλήσεων ενώ καταφέραμε, παρά τον έντονο ανταγωνισμό, να διατηρήσουμε τις θέσεις μας στις διεθνείς αγορές. Έτσι, τα ενοποιημένα αποτελέσματα της χρονιάς που πέρασε ήταν οριακά κερδοφόρα». 

Παράλληλα, ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στην έγκαιρη υλοποίηση σειράς μέτρων που στόχο είχαν «τη διατήρηση της ρευστότητας, τη γενική μείωση του κόστους τόσο στην παραγωγή όσο και στις λειτουργικές δαπάνες, τη δραστική και ταχεία μείωση του κεφαλαίου κίνησης, τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού, και την αύξηση κεφαλαίου για περαιτέρω μείωση του τραπεζικού δανεισμού. 

Ο σχεδιασμός και η σταδιακή εφαρμογή των μέτρων αυτών, είχε επίσης στόχο τη διαφύλαξη μιας κατάλληλης και συγκροτημένης υποδομής, ικανής να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην προσδοκώμενη οικονομική ανάκαμψη. Με αυτή τη λογική σχεδιάσαμε και προσαρμόσαμε την παραγωγική μας δυναμικότητα. Με  προσεκτικές κινήσεις και κατάλληλες επιλογές θεωρούμε ότι ο στόχος μας επιτεύχθηκε σε σημαντικό βαθμό». 

«Θεωρώ ότι η συλλογική μας προσπάθεια και η έμπρακτη υποστήριξη των μετόχων μας το Σεπτέμβριο του 2009, με την υπερκάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, απέδωσε τα προσδοκώμενα οφέλη και οδήγησε τον Όμιλο στην επίτευξη των στόχων του για περαιτέρω μείωση του τραπεζικού δανεισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος.