32% αυξήθηκαν οι υποθέσεις προσωπικών ατυχημάτων στα δικαστήρια

Ο αριθμός των αξιώσεων για σωματική βλάβη συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία παρά τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για τον έλεγχο και των αξιώσεων για αποζημίωση που χειρίζονται οι εταιρείες, σύμφωνα με τα στοιχεία στατιστικής έρευνας που διεξήχθη από την εταιρεία Sweet & Maxwell.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο αριθμός των αξιώσεων στον τομέα των προσωπικών ατυχημάτων, που φτάνουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυξήθηκε κατά 31,8% κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, με αποτέλεσμα από 914 το 2008 να φτάσει τις 1205 το 2010.

Η νομική εταιρεία παροχής πληροφοριών τόνισε επίσης ότι η αύξηση σημειώθηκε παρά την προσπάθεια κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των αιτήσεων για αποζημίωση πριν από μερικά χρόνια με τη μεταρρύθμιση του νομικού συστήματος.

Η νομοθεσία του 2006 επέβαλε αφενός νέες απαιτήσεις σχετικά με τις εταιρείες διαχείρισης αξιώσεων αποζημίωσης, που προβάλλουν διαφημίσεις για να προσελκύσουν ανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματισμούς και αφετέρου δημιούργησε μία ρυθμιστική αρχή για να επιτηρεί την εν λόγω αγορά (Μanagement Services Regulator).

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι “τα στοιχεία που υπάρχουν από δικηγορικά γραφεία και τους ασφαλιστές δείχνουν ότι η οικονομική ύφεση έχει τόσο αυξήσει τον αριθμό των αξιώσεων για προσωπικούς τραυματισμούς και την προθυμία των ασφαλιστών να παλέψουν για να κερδίσουν στο δικαστήριο”.

“Η οικονομική συγκυρία οδήγησε ορισμένα άτομα που έχουν υποβάλει αξιώσεις για σωματική βλάβη – συμπεριλαμβανομένων και των απολύτως νόμιμων αξιώσεων – που κατά πάσα πιθανότητα δε θα είχαν κίνητρα σε άλλη περίοδο να επιδιώξουν το δικαστικό αγώνα. Εν τω μεταξύ, οι ασφαλιστικές εταιρείες που πάσχουν από αδύναμη απόδοση των επενδύσεων τους μπορεί να είναι περισσότερο πρόθυμες από ότι στο παρελθόν να αντικρούσουν μια αξίωση όταν θεωρούν ότι δεν έχει καμία αξία”.