Πολιτική “ισορροπιών” από την Εθνική

Συγκράτηση των τιμών στα ασφάλιστρα του κλάδου αυτοκινήτου αναμένεται να επιφέρει η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής να μην προχωρήσει σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα αστικής ευθύνης

Η σχετική εγκύκλιος που έστειλε η διοίκηση προς το δίκτυο της εταιρείας με ισχύ από την 1η Ιουλίου, κρατά παγωμένες τις τιμές στον τομέα της αστικής ευθύνης και προβλέπει περιορισμένες αυξήσεις στις συμπληρωματικές καλύψεις καθώς και διεύρυνση των απαλλαγών στις μικτές ασφαλίσεις

Παράλληλα μειώνει τις εκπτώσεις που είχε καθιερώσει ως πριμ επανάκτησης της παραγωγής με στόχο να προσαρμοστούν σταδιακά τα ασφάλιστρα αυτής της κατηγορίας στα τιμολόγια της εταιρείας. 

Τα νέα τιμολόγια της εταιρείας θα ισχύσουν έως το τέλος του χρόνου, οπότε και θα επανεξεταστεί η συνολική πολιτική με βάση την εξέλιξη των ζημιών και την απόδοση των μέτρων μείωσης του χρόνου απόδοσης των ασφαλίστρων. 

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της εταιρείας επέβαλλε την αυστηρή τήρηση της προθεσμίας του τριμήνου για την απόδοση των ασφαλίστρων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον όγκο των ανείσπρακτων οφειλών από το υψηλό επίπεδο των 360 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σήμερα. 

Τα ανείσπρακτα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% της συνολικής παραγωγής της εταιρείας που το 2009 προσέγγισε το 1 δις ευρώ. Η πρακτική της μη έγκαιρης απόδοσης των ασφαλίστρων ακουμπά όλους τους κλάδους, αλλά επικεντρώνεται κυρίως και στον κλάδο αυτοκινήτου με τις καθυστερήσεις να ξεπερνούσαν ακόμη και τους 6 μήνες. 

Η τιμολογιακή πολιτική της μεγαλύτερης εταιρείας της αγοράς αναμένεται να αποτελέσει πιλότο και για τις άλλες εταιρείες του κλάδου, που ανέμεναν το leader στον κλάδο για να καθορίσουν τις αποφάσεις του. 

Η πολιτική των αυξήσεων θα επανεξεταστεί άλλωστε στο τέλος του χρόνου, οπότε και ξεκινά η δεύτερη φάση της αναπροσαρμογής των κατώτατων ορίων αποζημιώσεως για σωματικές και υλικές βλάβες, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011.