Όμιλος Talanx: Τα ισχυρά μεγέθη του 2009 βάση για περαιτέρω ανάπτυξη

Mε ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις έκλεισε το 2009 o Όμιλος Talanx – ο οποίος εκπροσωπείται στη χώρα μας από το ελληνικό υποκατάστημα της HDI-Gerling Industrie -εκμεταλλευόμενος την εξαιρετική απόδοσή του στην περίοδο πριν από την οικονομική κρίση.

-Αύξηση μεικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων: €20.9 δις (+10%)
-Μεικτός λειτουργικός δείκτης (combined ratio): 96.6%
-Βελτίωση λειτουργικών κερδών (ΕΒΙΤ): €1.5 δις (+151%)
-Αύξηση απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE): 12.8% (+7.8 μονάδες)
-Επίτευξη στόχων κερδοφορίας: 4ος πιο κερδοφόρος ασφαλιστικός όμιλος στην Ευρώπη
-Υγιής κεφαλαιακή βάση

Όπως ανέλυσε ο CEO του Ομίλου, κ. Herbert K. Haas, οι συγκρίσεις μεγεθών με το προηγούμενο οικονομικό έτος 2008 δεν βοηθούν στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του 2009 – αντίθετα μία σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2007 είναι περισσότερο διαφωτιστική. 

Ν. ΒαγιακάκοςΟ κ. Haas σημείωσε: “Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η κερδοφορία μας βελτιώνεται καθώς αφήνουμε πίσω μας την οικονομική κρίση. Υπό αυτή την έννοια, τα ποσοστά αύξησης σε σχέση με το προηγούμενο έτος δεν μπορούν να θεωρηθούν επίτευγμα. Για μια σωστή θεώρηση απαιτείται σύγκριση με τα μεγέθη του έτους που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης.”

Ο Όμιλος Talanx ξεπέρασε τους στόχους του βάσει και αυτής της σύγκρισης: Τα καθαρά έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν άνω του 10% από το 2007 – αποτέλεσμα που από μόνο του είναι ιδιαίτερα καλό. “Ο στόχος μας να ήταν να συγκαταλεχθούμε ανάμεσα στους 5 πιο κερδοφόρους ασφαλιστικούς ομίλους της Ευρώπης και το πετύχαμε μέσα στο 2009” συμπλήρωσε ο κ. Haas. “Επιπλέον, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων που ανήλθε στο 12,8% ξεπεράσαμε το στόχο μας για απόδοση 750 μονάδων βάσης πάνω από το επιτόκιο ‘μηδενικού κινδύνου’. Εκτός αυτού, το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα του 2009 επηρεάστηκε και από άλλους ευνοϊκούς, αν και έκτακτους, παράγοντες.”

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Ομίλου για το 2009, o Διευθύνων Σύμβουλος της HDI-Gerling Hellas, κ. Νότης Βαγιακάκος, σχολίασε: “Η ισχυρή παρουσία του Ομίλου Talanx αποτελεί εχέγγυο για τη συνέχιση της αναπτυξιακής δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. 

Με σημείο αναφοράς τη δυναμική επέκταση του Ομίλου Talanx, καθώς και τα εξαιρετικά αποτελέσματα της HDI-Gerling Hellas τα τελευταία χρόνια, επιδιώκουμε περαιτέρω διείσδυση στην τοπική αγορά και ανάπτυξη της δραστηριότητάς μας στις γύρω χώρες, μέσω στοχευμένων προϊόντων που απευθύνονται σε επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας και πελάτες. Οι συνέργειες που προκύπτουν από τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία του Ομίλου μας δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της αγοράς στη δεδομένη χρονική και οικονομική συγκυρία.”

Το 2010 οι προσπάθειες του Talanx θα επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση των πρωτασφαλιστικών υπηρεσιών, ως λογική συνέχεια της ενσωμάτωσης της Gerling στον όμιλο. 

Καθώς η διαδικασία συγχώνευσης ολοκληρώθηκε ταχύτατα και επιτυχώς το 2008, έμφαση δίνεται πλέον στην εκμετάλλευση των συνεργειών και τη βελτίωση της αποδοτικότητας. Από οργανωτικής απόψεως, οι πρωτασφαλιστικές δραστηριότητες του Ομίλου Talanx θα χωριστούν σε τρεις διαφορετικούς τομείς, ανταποκρινόμενους στις αντίστοιχες κατηγορίες πελατών: Βιομηχανικές Ασφαλίσεις, Ασφαλίσεις Ιδιωτών Εσωτερικού (Γερμανία) και Διεθνείς Ασφαλίσεις Ιδιωτών. 

Οι αντασφαλιστικές δραστηριότητες θα παραμείνουν αμετάβλητες. Επιπλέον επιχειρείται η απλούστευση των οργανωτικών δομών μέσω ελαστικών και διαφανών εταιρικών σχημάτων σε συνάρτηση με τους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου. Οι βασικές διοικητικές υπηρεσίες θα παρέχονται  από την Talanx AG, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών και της κεφαλαιαγοράς, ενώ η εξυπηρέτηση των πελατών θα είναι ευθύνη των κατά τόπους ασφαλιστικών γραφείων. Στόχος είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και βιώσιμης ανάπτυξης για τον Όμιλο βάσει ανταγωνιστικών δομών, διαδικασιών και προϊόντων.