“Ψάχνονται” για μειώσεις των εγγυημένων αποδόσεων οι ασφαλιστές

Το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης προς την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για μείωση του εγγυημένου τεχνικού επιτοκίου των επενδυτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων εξετάζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα συζητήθηκε ήδη σε πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο, στο πλαίσιο του οποίου κρίθηκε αναγκαία η προαναφερόμενη πρωτοβουλία, ώστε οι εγγυημένες αποδόσεις να διαμορφωθούν με βάσει τις νέες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά σε χαμηλότερο επίπεδο και οι ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν το περιθώριο να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη ευκολία στα όσα προβλέπουν οι συμβάσεις τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες με δεδομένο ότι έχουν παρέλθει αρκετές εβδομάδες από όταν συζητήθηκε το θέμα στην Ένωση, είναι πιθανό η Επ.Ε.Ι.Α. να έχει ήδη ενημερωθεί για το αίτημα της Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον ή πολύ περισσότερο με αγωνία το τι θα πράξει η εποπτική αρχή και κυρίως το αν θα θελήσει να λάβει θέση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, μικρό σχετικά διάστημα πριν παραδώσει τις αρμοδιότητές της στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια προβλέπουν το 3,35% ως ανώτατο ποσό εγγυημένης απόδοσης, που κατά τους ασφαλιστές θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά υψηλό για τα δεδομένα της περιόδου και την εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Αξίζει τέλος να τονιστεί ότι, σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές το εγγυημένο τεχνικό επιτόκιο στα επενδυτικά προγράμματα κινείται σήμερα σε επίπεδα κάτω του 1% και σε κάποιες χώρες πλησιάζει και το 0,5%. Η διαφορά των περίπου 2,5 ποσοστιαίων μονάδων που χωρίζει το εγγυημένο επιτόκιο της Ελλάδας από αντίστοιχα ευρωπαϊκά επιτόκια, καθιστά λογικό το προαναφερόμενο αίτημα της ασφαλιστικής αγοράς, ανεξάρτητα από το ότι τυχόν αποδοχή του αιτήματος θα καταστήσει περισσότερο δυσχερή τη θέση όσων επενδύουν σε προγράμματα Ζωής.

Μένει βέβαια να φανεί αν η σχετική ρύθμιση (εφόσον βέβαια προωθηθεί από την κυβέρνηση) θα μπορεί να έχει και αναδρομική ισχύ.