ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

EE, EEL, OHE: Ζητούν μέτρα αντιστάθμισης κινδύνων κλιματικής αλλαγής

Της Ελενας Ερμείδου

Κάλεσμα συνεργασίας μεταξύ φορέων για την αντιμετώπιση των φαινομένων κλιματικής αλλαγής απηύθυνε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, (EEL) Νικόλαος Ροδόπουλος στο συνέδριο που διοργανώνει η EΕL σε συνεργασία με την Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Δίκτυα Μεταφορών.

Κρίσιμα θέματα προς επίλυση: η ασφάλεια των μεταφορών και των υποδομών και στις απειλές που εγκυμονούν από τις διακοπές ροών της εφοδιαστικής αλυσίδας, λόγω της αλλαγής των συνθηκών στο κλίμα.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της EEL επεσήμανε τις συχνές μεταβολές της θερμοκρασίας στην διάρκεια της ημέρα και νύχτας που οδηγεί στην διακύμανση της στάθμης των υδάτων, συγχρόνως μεταβάλλει και άλλες ισορροπίες. Σωρευτικά τα φαινόμενα αυτά εγκυμονούν κινδύνους και απειλούν τα δίκτυα υποδομών και μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς καλούνται να συνεργαστούν με στόχο την καθιέρωση νέων προδιαγραφών συντήρησης, επισκευής αλλά και κατασκευής νέων υποδομών.

Στο επίκεντρο της EEL, των θεσμικών, της εγχώριας και διεθνούς αγοράς οι διακοπές ροών εφοδιαστικής αλυσίδας οι αρνητικές επιδράσεις όπως είναι η μείωση της ικανότητας, της αποτελεσματικότητα και ανταγωνιστικότητας των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.

Κατά την χτεσινή ημέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών σε κεντρικά δίκτυα υποδομών, δίκτυα μεταφορών, οδικές αρτηρίες, σιδηρόδρομοι, πολυτροπικούς κόμβους, κέντρα αποθήκευσης και logistics που είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφαλή, αποτελεσματική και αξιόπιστη κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων.

Τονίστηκε ότι οι τρεις μεγαλύτερες διακοπές λειτουργίας εφοδιαστικής αλυσίδας στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια προκάλεσαν οικονομικές ζημιές ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 38 εβδομάδες για να αποκατασταθούν οι ροές λειτουργίας, ώστε να επανέλθει το σύστημα σε κανονικούς ρυθμούς.

Παρουσιάστηκαν επίσης από εκπροσώπους του ΟΗΕ και της ΕΕ οι επιπτώσεις από τον τυφώνα Dorian, και το ύψος των ασφαλισμένων ζημιών που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μεταξύ 1,5 και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης οι επιπτώσεις από συμβάντα φυσικών καταστροφών στην Μάνδρα, Κρήτη, Κέρκυρα.

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και αυτό διότι οι υποδομές τους κατασκευάστηκαν μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που σημαίνει ότι σήμερα είναι πολύ ευάλωτες, καθώς δεν πληρούν σύγχρονες προδιαγραφές.

Είναι σαφές ότι απαιτείται συστηματική προσαρμογή και μέτρα για την αντιστάθμιση του κινδύνου. Παράλληλα με αυτά και η σύνταξη ενός νέου νομικού πλαισίου που θα υποστηρίζει τις συνεχείς προσαρμογές για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων καθώς και τα μέτρα αντιστάθμισης των κινδύνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*