Κόβει ασφαλιστικές καλύψεις το δημόσιο

Φτωχότερες σε παροχές, άρα και οικονομικότερες, γίνονται οι ανανεώσεις των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων των δημόσιων οργανισμών, λόγω περικοπών στις κρατικές δαπάνες.

Τα ελλείμματα του δημόσιου ταμείου φαίνεται πως επιδρούν αρνητικά και στα έσοδα της ασφαλιστικής αγοράς, καθότι οι ανανεώσεις συμβάσεων που έχουν συναφθεί με κρατικούς φορείς προβλέπουν λιγότερες ασφαλιστικές καλύψεις προκειμένου να μειωθούν τα ετήσια ασφάλιστρα που αποτελούν δημόσια δαπάνη.

Η ανωτέρω τάση θα φανεί εντονότερα στο τέλος του έτους, καθότι τα περισσότερα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια ανανεώνονται το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Τότε είναι που ασφαλιστικές εταιρείες και κρατικοί φορείς θα επαναδιαπραγματευθούν τα ασφάλιστρα και τις καλύψεις, με τη διαφορά όμως ότι ειδικότερα φέτος, θα έχουν έναν ακόμη… πονοκέφαλο, πέραν των περικοπών που θα πρέπει να γίνουν στις καλύψεις.

Την επιβολή ΦΠΑ 12% στα νοσήλια. Ο νέος φόρος θα αυξήσει για τις ασφαλιστικές εταιρείες το κόστος κάλυψης του πελάτη κατά 6%, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ φέτος θα ισχύει για 6 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2010, ενώ η θέση της ασφαλιστικής αγοράς θα είναι περισσότερο δυσμενής το 2011 καθότι ο φόρος θα επιβαρύνει τα νοσήλια σε 12μηνη πλέον βάση.

Επιβάρυνση θα υποστούν και οι εργαζόμενοι του δημοσίου (όσοι συμμετέχουν σε ομαδικά προγράμματα φορέων των οποίων οι παροχές θα μειωθούν), αφού προκειμένου να εξασφαλίσουν το ίδιο επίπεδο καλύψεων θα υποχρεωθούν να απευθυνθούν στην ασφαλιστική αγορά για τη σύναψη συμπληρωματικών, ατομικών πια συμβολαίων.

Ένας από τους φορείς του δημοσίου που προτίθεται να περικόψει τις ασφαλιστικές παροχές προς τους εργαζόμενους είναι η ΕΣΥΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες ανανεώνει το ετήσιο ομαδικό συμβόλαιο με μειωμένες καλύψεις. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η ανανέωση να έχει ήδη ισχύσει.

Την πολιτική της ΕΣΥΕ είναι προφανές ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς του δημόσιου τομέα, τους επόμενους μήνες.