Γ.Παπακωσταντίνου: “Αναγκαία η προσαρμογή του τραπεζικού συστήματος”

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί και πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά – το κάνουμε κι εμείς για τον δημόσιο πυλώνα – για το πώς θα ισχυροποιηθεί τον επόμενο καιρό μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα για να μπορέσει να συνεχίσει, σε ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, να είναι πυλώνας ανάπτυξης στη χώρα με δίκαιο τρόπο για τους πολίτες, με σωστές υπηρεσίες χωρίς υπερβολικά κέρδη και με μια συμπεριφορά που το καθιστά αρωγό της ελληνικής κοινωνίας, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από την Βουλή.

Απαντώντας σε επιμέρους ερώτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρη – κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του αναφορικά με την εξασφάλιση των δόσεων του πακέτου στήριξης της Οικονομίας – ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο, έχει απεριόριστη ρευστότητα από την ΕΚΤ ενώ η δημιουργία του νέου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης θα το θωρακίσει περαιτέρω έτσι ώστε να επανέρχεται η ρευστότητα στην πραγματική Οικονομία, καθώς επίσης υπάρχει μια δειλή αύξηση των δανειοδοτήσεων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.    

Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να πληροφορηθεί αν θα δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις τραπεζών «με την Εθνική, την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να γίνουν τρεις – τέσσερις δυνατοί οργανισμοί που θα εξασφαλίσουν την πίστη του καταθέτη» κι ακόμη αν είναι εξασφαλισμένη η τρίτη δόση του «πακέτου στήριξης», αν θα επιβληθούν άλλα μέτρα, κι ακόμη ζήτησε από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει ότι η χώρα δεν πτωχεύει.

Σημείωσε ότι οι «φήμες και τα παπαγαλάκια» κυριαρχούν στη χώρα, κι «ενώ ήταν μια πρακτική για να εξυπηρετήσει τα αντιπολιτευτικά σχέδια του ΠΑΣΟΚ, σήμερα οι φήμες πιάνουν τόπο, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αναιμική να τις αντιμετωπίσει».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε «αστεία» αυτά τα οποία ακούγονται (περί ανοίγματος του νομισματοκοπείου κ.α.) ενώ τόνισε ως επιτακτική την ανάγκη «να νικήσουμε αυτές τις φήμες αλλά η κυβέρνηση δείχνει μια νευρικότητα».

Επικαλούμενος ακόμη δημοσιεύματα «περί δυσφορίας του Μαξίμου για την κυρία Κατσέλη» είπε ότι αυτά τα φαινόμενα μεταξύ των υπουργών λειτουργούν αρνητικά και προσλαμβάνονται από τους πολίτες, την αγορά και το Χρηματιστήριο. Αναφερόμενος εξάλλου σε άλλο δημοσίευμα που κάνει λόγο για «ψυχρολουσία Παπακωνσταντίνου στο Λουξεμβούργο» είπε πως αντιλαμβάνεται ότι καταβάλλεται μία προσπάθεια η οποία όμως δεν έχει αποδώσει.

Ακόμη υποστήριξε ότι με την αύξηση του ΦΠΑ, έπεσε ο τζίρος και ως εκ τούτου δεν υπήρξαν αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε πως ο στασιμοπληθωρισμός ανατρέπει κάθε προϋπολογισμό. «Έχουμε ύφεση, πληθωρισμό 5,4% και καμία ανάπτυξη. Εκκρεμούν επενδύσεις από την εποχή του Αλογοσκούφη. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα».