“Ψίχουλα” η περιουσία της Ασπίς

Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται, σύμφωνα με την έκθεση που έχει συντάξει ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής, κ. Γιάννης Παντελίδης,  να ξεκινήσει η σταδιακή ανάρτηση των καταλόγων των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους. 

Στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει από τον Εκκαθαριστή,  η διαδικασία αναγγελίας των λοιπών πιστωτών, αλλά και η διακρίβωση των απαιτήσεών του, όπως και η εκκαθάριση και διεκδίκηση των οφειλόμενων ποσών από τους συνεργάτες της εταιρείας.

Όπως σημειώνει στη σχετική έκθεση τα ποσά που οφείλονται από πρώην συνεργάτες της εταιρείας (πράκτορες κλπ) ανέρχονται σε 21 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ τα ποσά που θα αναζητηθούν από οφειλές συγγενών εταιρειών της Ασπίς Πρόνοια ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ. 

Καθοριστικό βήμα που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα είναι ο έλεγχος νομιμότητας των όρων των 160 περίπου τύπων ασφαλιστηρίων συμβολαίων που διέθετε η εταιρεία προκειμένου στη συνέχεια να γίνει και η διαδικασία αναμόρφωσης των παροχών όπου αυτό κριθεί αναγκαίο και από την οποία θα αποσαφηνιστεί τελικώς το ακριβές ύψος  των υποχρεώσεων που έχει πίσω της η εταιρεία.

 Όπως αναφέρεται στην έκθεση μεταξύ αυτών θα κριθεί και η νομιμότητα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής νομικών προσώπων, το ύψος των οποίων φθάνει τα 27 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για συμβόλαια που έχουν συνάψει ασφαλιστικά ταμεία, εταιρείες, αλλά και Μητροπόλεις και τα οποία σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής στο βαθμό που τα συμβόλαια αυτά συνδέονται με επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση όπως καταλήγει στη σχετική έκθεση η διατεθείσα σε ασφαλιστική τοποθέτηση περιουσία της Ασπίς Πρόνοια είναι “καταφανώς ανεπαρκής” για να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένους, το ύψος των οποίων, όπως αυτές είχαν προσδιοριστεί από την ΕπΕΙΑ τον Ιούνιο του 2009, ανέρχεται στα 580 εκατ. ευρώ. 

Οι υποχρεώσεις αυτές προσαυξάνονται κατά το ποσό των 30 εκατ. ευρώ από τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων και νοσοκομείων για νοσοκομειακές καλύψεις, αλλά και επιταγές που η είχε εκδώσει η εταιρεία προς ασφαλισμένους της για την εξόφληση αποζημιώσεων, οι οποίες ήταν “ακάλυπτες”.

Η περιουσία της εταιρείας σε ακίνητα υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 110,4 εκατ. ευρώ περίπου και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ακίνητα, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να έχουν μεγαλύτερη εμπορική αξία, αλλά και άλλα για το οποία εκτιμάται ότι δεν θα καταστεί δυνατή, σε περίπτωση πώλησής της, η επίτευξη της αντικειμενικής αξίας.

Η περιουσία της εταιρείας περιλαμβάνει επίσης συμμετοχές:
• Σε μετοχές εισηγμένες στο ΧΑΑ αξίας 11,2 εκατ. ευρώ (με τιμές 18/3/2010)
• Σε μετοχές εισηγμένες στο ΧΑΚ αξίας  20,3 εκατ. ευρώ (με τιμές 18/3/2010)
• Σε μετοχές μη εισηγμένες αξίας 4,6 εκατ. ευρώ
• Σε ομόλογα αξίας 10,9 εκατ. ευρώ (με τιμές 15/1/2010)
• Στο Ασπίς Bond αξίας 29,3 εκατ. ευρώ (με αποτίμηση στις 18/3/2010)
• Σε αμοιβαία κεφάλαια 7,2 εκατ. ευρώ (με τιμές 18/3/2010)
• Σε καταθέσεις στις  4/5/2010ύψους 8,1 εκατ. ευρώ 

Στην περίπτωση της Commercial Value, η έκθεση του επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής, διαπιστώνει ότι «υφίσταται σημαντικό έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση των κλάδων ζωής, που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ το απόθεμα με βάση τους υπολογισμούς της παλιάς διοίκησης, εμφανίζεται να είναι 196,5 εκατ. ευρώ. 

Στα υποβληθέντα στοιχεία στην ΕπΕΙΑ στις 29/1/2010 δεν περιλαμβάνεται στα αποθέματα της εταιρείας το ποσό των 28 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορούσε αιτήματα εξαγοράς συμβολαίων που είχαν υποβληθεί ήδη από ασφαλισμένους της εταιρείας».